Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi ska avlasta storstäderna”

Artikel 35 av 73
Flyktingkrisen
Visa alla artiklar

Aldrig förr har så många asylsökande varit inskrivna hos Migrationsverket. För att avlasta på andra håll börjar nu flyktingar registreras i Västerås.

Annons

Tillståndsenheten på Migrationsverket i Västerås har normalt sett hand om tillståndsprövning för familjeåterförening. Men antalet flyktingar blir allt fler. För första gången har Migrationsverket fler än 100 000 inskrivna i sina system.

De senaste veckorna har cirka 1 000 personer sökt asyl i Sverige varje dag. Trycket är nu så stort att inskrivningen i Stockholm, Göteborg och Malmö behöver hjälp.

– Inströmningen är historiskt hög. Vår uppgift är att hantera de som kommer och se till att de skrivs in, säger Henrik Nyman, enhetschef på Migrationsverket i Västerås.

Det har börjat i liten skala med elva ärenden i måndags och liknande mängd i går. Efter att de asylsökande skrivs in ordnas tillfälliga boende någonstans i länet eller södra Dalarna.

Samtidigt har Migrationsverket skrivit brev till kommunen där man ber om att ha beredskapsplatser för de ökade flyktingströmmarna.

– Migrationsverket har inte definierat vad de menar. Det är ett brev för att inskärpa allvaret och vi för ständig dialog med bland annat Migrationsverket, säger Anders Teljebäck (S), kommunstyrelsens ordförande.

Högst sex boende i ett rum

De senaste sju dagarna har 6 895 personer sökt asyl i Sverige. De flesta kommer från Syrien, följt av Afghanistan och Irak.

För att möta situationen tänker Migrationsverket bland annat öppna fler boenden i snabb takt. Myndigheten ökar också antalet platser på befintliga boenden. Det innebär att fler personer än vanligt får dela rum. Högst får det bo sex personer i ett och samma rum.

Annons