Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi ville verkligen ha namnet"

Mikrobryggeriet Coppersmith´s i Västerås vann varumärkesstrid med vodkajätten Absolut. "Namnet på cidern är viktigt för oss", säger vd:n Petri Karhukorpi.

Bryggeriet, som för övrigt brygger öl, registrerade för ett halvår sedan cidern med namnet Swedish Craft Cider. Men Absolut Company AB, protesterade. Spritjätten ansåg att namnet var för likt och kunde förväxlas med deras eget varumärke Absolut Craft, och begärde att Patent- och registreringsverket, PRV, skulle stoppa Coppersmith´s varumärkesnamn.

Nu har PRV gett mikrobryggeriet i Västerås rätt.

- Det är lite kul. Som att vinna mot Champagne och få använda champagne, säger Petri Karhukorpi.

Har den här processen påverkat ert jobb?

- Nej, vi har haft funderingar på att göra cider för att komplettera vårt bryggeri även med den produkten. Därför är namnet viktigt. Vi vill tydligt markera att det är svensk craft cider.

Blev du förvånad när Absolut ville stoppa namnet?

- Det kom som en överraskning. Vi ville verkligen ha namnet och blev lite besviken när Absolut började protestera. Men det här beslutet visar också de stora inte bara kan köra över små, utan att det finns rättvisa. Samtidigt tycker jag personligen att deras varumärke är långt ifrån vårt, säger Petri Karhukorpi.

En eventuell överklagan på beslutet kan göras hos Patent- och marknadsdomstolen.

- Än har jag inte hört något. Det här är första segern, sedan får vi se hur de går vidare.