Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vicki Skure-Eriksson (C): Vem är för mobbing? Det är vi väl alla emot?

Mobbing. Bland det värsta någon kan råka ut för. Ont i magen inför en ny skolvecka. Utså blickarna, glåporden på rasten, få huvudet dunkat i skåpet när ingen vuxen ser. Att inte få vara med. Aldrig bli bjuden på kalas. Bli kallad äcklig. Minnen som kommer tillbaks vid vissa dofter eller situationer. En känsla som sitter kvar hela livet.

Man kanske själv blir en mobbare. Bättre slå än bli slagen. Hittar andra grupper där man får bli någon. Ger sig på dem som ser lite annorlunda ut, med annan hårfärg eller som går eller pratar lite avvikande. Eller skriver något elakt på Snapchat eller Instagram. Skriker ut N-ordet till någon med mörkare hud på fotbollsmatchen. ”N-boll, klart det heter N-boll! Det har min farsa sagt, så hette det när han växte upp!”

Ger sig på dem som ser lite annorlunda ut, med annan hårfärg eller som går eller pratar lite avvikande.

”Men, hur uttrycker du dig?!” Annie Lööf:s berömda replik mot Jimmie Åkesson i en av slutdebatterna innan valet i september i fjol, när han påstår att invandrare inte får jobb för att de inte är svenskar, för att de inte skulle passa in i Sverige. Annies kommentar kom som en ryggmärgsreflex mot Jimmies sätt att debattera, ett sätt som känns igen från tider vi aldrig trodde skulle komma tillbaka.

Hur uttrycker du dig? Hur möter du människor? Vad säger du i fikarummet? Vad skriver du på Facebook?

Vad är det som gör att vanliga vuxna, helt öppet häver ur sig mängder av hat i tal eller skrift mot andra människor? Mot barn som kämpar för klimatet. Mot unga tjejer. Mot homosexuella. Mot företagare som föder upp djur. Mot jägare. Mot lärare. Mot människor som flytt från krig och förföljelse. Mot politiker av olika färg.

Vad är det som gör att vanliga vuxna, helt öppet häver ur sig mängder av hat i tal eller skrift mot andra människor?

Vad blir bättre av att dela ytterligare en nidbild i Facebook-flödet? Ännu en syrlig, dräpande, konspiratorisk kommentar? Eller påstå att en allvarlig händelse skulle vara en viss etnisk grupps fel? Eller att genom härskarteknik hånle och möta någons fråga med en nedlåtande kommentar, undanhålla information, brusa upp, hota, förminska och förödmjuka? Vilket ansvar har du och jag som vuxen, som medmänniska och som förebild? Förebild för de unga, de som vi inte vill ska mobba varandra.

En kollega sa att han undviker att berätta för sin femåring att han är politiker. För att barnet inte ska koppla ihop elaka kommentarer som människor häver ur sig om politiker på bussen, i affären eller på stan, med hans älskade pappas jobb.

Hur vi uttrycker oss formar vårt samhälle. Vi som är förtroendevalda eller ledare på olika sätt i samhället har ett extra stort ansvar att inte spä på politikerförakt och misstänksamhet. Så vi kan fortsätta leva i ett fritt och demokratiskt land och inte låta populism, hat och främlingsfientlighet spridas på ett sätt som vi ser bland annat i Polen, Ungern och Storbritannien.

Vi som är förtroendevalda eller ledare på olika sätt i samhället har ett extra stort ansvar att inte spä på politikerförakt och misstänksamhet.

”Det krävs en hel by för att uppfostra ett barn” är ett känt uttryck. Hur vi möter och ser det lilla växande barnet, uppmuntrar, ger ansvar i takt med åldern, ingjuter mod och visar kärlek till barnet och andra medmänniskor, har betydelse för hur byn, stadsdelen, kommunen och landet utvecklas. Både socialt och ekonomiskt.

För att elever får lyckas i skolan, få ett arbete och egen försörjning och inte lockas in i droger och kriminalitet. Att kunna ha en meningsfull fritid och inte vara rädd när man går hem från bussen. Att människor känner trygghet och tillit till varandra. Och inte behöva ha ont i magen för att en ny skolvecka ligger framför.

Det är alla vi vuxnas ansvar.

Vicki Skure-Eriksson (C)

ordförande i förskolenämnden

ordförande i nämnden för Idrott, Fritid och Förebyggande

ledamot grundskolenämnden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel