Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VIK Hockeys skuld har ökat mer

VIK-hockeyns ”svarta hål” har stigit till 8 miljoner. Av dessa har 5 miljoner kommit in i form av friska pengar.Inom de närmaste veckorna måste rekonstruktören, advokat Mats Emthén, få in åtminstone 1 av de resterande 3 miljonerna.

LÄS ÄVEN: Advokatens dom på VIK Hockey.

Tingsrättens beslut blev att rekonstruktionen får fortsätta, något ingen av de närvarande borgenärerna hade något att erinra mot.

Inledningsvis beskrev Mats Emthén det ekonomiska läget i VIK-hockeyn.

Årets säsong beräknas innebära en förlust på 5.8 miljoner kronor för klubben och 2,8 miljoner för aktiebolaget.

När det gäller klubben handlar det om att kunna redovisa ett positivt eget kapital på 1 miljon kronor den 30 april. Rekonstruktionen måste samtidigt vara avslutad i och med att Svenska ishockeyförbundets regelverk också säger att det inte får vara en pågående rekonstruktion.

Mats Emthén och VIK-styrelsen behöver således ha in ytterligare kapital, alternativt att fordringsägare skriver av hela eller delar av sina fordringar.

- Vi har gott hopp om att kunna lösa detta, även om tiden är knapp, säger Emthén.

Att kapitalbehovet stigit, från tidigare 5,5-6 miljoner till 8 miljoner förklarade VIK:s klubbchef

LÄS ÄVEN: Så mycket tjänar VIK-spelarna.

Johan Fägerblad så här:

- Vi har tidigare enbart kommunicerat klubbens kapitalbehov. Lägger vi till vad som behövs i aktiebolaget blir det 8 miljoner.

Men Mats Emthén hyser gott hopp om att klara rekonstruktionen enligt den plan som presenterades.

- Det fattas som sagt 3 miljoner just nu, men vi för förhandlingar med en del fordringsägare om att skriva ned fordringarna. Likaså hoppas vi få in ännu mera nya pengar, förklarade Emthén.

LÄS ÄVEN: VIK-bossen avstår sin höga lön.

Alla ”nya” pengar som flyter in sätts på ett klientmedelskonto på advokatbyrån och betalas inte ut till VIK förrän klubbens revisor har intygat att det egna kapitalet uppgår till 1 miljon kronor.

- På så sätt kan vi garantera att pengarna inte försvinner i den stund klubben skulle försättas i konkurs.

Deadline för hans arbete är den 25 april:

- Då måste vi ha ett besked från klubbens revisor, Jhimmy Ingvarsson, säger Emthén, som då avslutar rekonstruktionen vad gäller klubben.

Skatteverkets representant, Roger Lundqvist, undrade hur VIK-styrelsen förklarade den uppkomna situationen.

Ordförande Camilla Törngren och klubbchefen Johan Fägerblad gav bilden av flera faktorer som samverkat i negativ riktning. Det missade playoff-spelet var en faktor, men främst den oordning som rått på kansliet med missad fakturering, bristande rutiner och felaktiga prognoser.

- Vi har helt enkelt tagit beslut på felaktiga grunder, sade Camilla Törngren.

Men dessa brister ska omgående åtgärdas. Likaså ska ett sparpaket på 8 miljoner kronor sjösättas inför stundande säsong, vilket kommer att få effekter på både den sportsliga delen och på administrationen.