Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VIK kryssade mot ryskt topplag

Vänskapsmatch? Nja, 75 utvisningsminuter vittnar om annat.
Det var riktigt hett på isen när VIK Hockey spelade oavgjort, 3-3, mot det ryska topplaget Salavat Julajev.
- De var griniga på allt, konstaterar VIK-forwarden Kalle Olsson.

HC Salavat Julajev är topprankat i Europa - och i kväll visade KHL-laget upp sig i en träningsmatch i ABB Arena.

Men det var allsvenska VIK Hockey som hade de hetaste lägena i inledningen av den första perioden.

Backen Jonas Leetma överraskade med läckra dribblingskonster när han vickade sig igenom motståndarförsvaret. Han blev dock hakad i skottögonblicket.

Marcus Söderkvist bröt ett ryskt anfall på egen blå - och skrinnade loss. Även han blev hakad - och det mynnade ut i straffslag. Söderkvist lade straffen själv, men Salavats målvakt Alexander Jeremenko läste den inte helt lyckade backhanddragningen.

När VIK inte satte sina lägen sköt istället Petr Schastlivy 0-1 bakom Daniel Sperrle i VIK-kassen.

Och sedan blev det rejält grinigt på isen.

Allt började med att VIK-forwarden Viktor Mårtensson hamnade i handgemäng med Andrej Kuteijkin och Alexander Radulov.

Sedan avlöste utvisningarna varandra på löpande band. Oleg Saprykin drog till och med på sig matchstraff när han crosscheckade hjälmen av VIK-centern Dennis Rasmussen.

I mittronden briljerade Salavat Julajevs Alexander Radulov stundtals, men VIK hängde fortfarande med. Inte minst tack vare målvakten Daniel Sperrle.

När ryssarna satte 0-2 i powerplay genom Miroslav Blatak talade inte mycket för att träningsmatchen skulle vara het in i det sista, men plötsligt fick VIK utdelning i powerplay.

Efter 13.13 smällde Jonas Leetma in 1-2 i klubbhandskkrysset i spel fem mot tre.

Och drygt en och en halv minut senare skottade Robin Nilsson in 2-2 i spel fem mot fyra - via målvakten Alexander Jeremenkos plockhandske.

Halvminuten senare var Dennis Rasmussen dessutom oerhört nära att forcera in 3-2 - och då brast det för Jeremenko som drog på sig 10 minuter för missconduct.

Direkt i inledningen av den tredje perioden fick Salavat Julajev straff när Patrick Thoresen blev störd i ett friläge. Thoresen körde en patenterad dragning på straffen, men storspelande Sperrle hann stänga isen på mållinjen med plocken.

Efter 3.50 kom istället 3-2 för VIK. Kalle Olsson slängde in pucken på mål från högerkanten. Jason Walters gick rätt på kassen och det störde så pass att pucken studsade in via en motståndare.

Gulsvart såg att gå mot seger eftersom det verkade som att Sperrle hade spikat igen kassen, men tränare Vjatjeslav Bykov tog ut målvakten i slutminuten för att satsa på sex utespelare. Coachdraget lyckades och Patrick Thoresen vinklade lite turligt in 3-3 via en VIK-ares skridsko.

Efter att tidigare ha besegrat Almtuna IS med 6-2 och Södertälje SK med 4-0 avslutade Salavat Julajev alltså sin Sverigeturné med att kryssa mot VIK Hockey.

- Det var en bra match. Killarna uppträdde bra och jobbade hårt, men vi får inte glömma bort att Daniel Sperrle betydde en hel del. Utan hans spel i målet hade det kunnat dra iväg siffermässigt, säger VIK-tränaren Mats Waltin som var nöjd med lagets insats.

Coach Bykov var inte lika nöjd med sitt lag. Hans enda uttalande efter matchen var:

- Njet.