Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VIK:s powerplay avgjorde

VIK Hockey vann ödesmatchen på bortaplan mot Leksands IF med 2-1 - tack vare starkt powerplay.
- Det funkade skitbra, konstaterar assisterande VIK-tränaren Bert Robertsson.

Powerplay har inte varit VIK:s styrka, men mot Leksands IF small det direkt i Tegera Arena. Redan efter 2.01 tryckte Markus Ljungh in 0-1 bakom Erik Hanses i LIF-buren.

Just Ljungh var het i den första perioden. Faktum är att han hade ytterligare två kvalificerade målchanser. Först fick han pucken i slottet av Damien Fleury och senare fick han en retur framför motståndarmålet i numerärt överläge.

Även Leksand hade några gyllene lägen. Det bästa bjöd VIK-backen Niclas Lundgren på, men VIK-keepern Daniel Sperrle räddade situationen. Sperrle snuvade även LIF:s Jens Bergenström, som fick fri väg i powerplay.

- De var lite hetare än vad vi var, summerar Leksandstränaren Niklas Eriksson i den första pausen.

- Jag tyckte att VIK var klart bättre än Leksand, säger Mikael Karlberg - LIF-profilen som är född i Västerås.

Markus Ljungh fick ett jätteläge i powerplay fem minuter in i mittronden, men hans lyftning gick parallellt med mållinjen.

Några minuter senare kvitterade istället Leksand tack vare en snabb spelvändning. Efter klapp-klapp-spel kunde Jared Aulin enkelt lägga in 1-1 bakom en chanslös Daniel Sperrle.

Med knappt fem minuter kvar till den andra pausen fick VIK:s Jason Walters ett friläge - i spel fyra mot fem. Walters fälldes och situationen mynnade ut i straffslag. Fredrik Johansson gjorde det mesta rätt i straffen. Han tog bra fart, fintade och drog pucken runt Hanses ... men skottet fick han ingen lyft på, så pucken stoppades av den liggande LIF-målisens benskydd.

- Synd att vi inte fick sätta dit straffen, säger Bert Robertsson.

- Vi har haft riktigt starka tredjeperioder i de två senaste matcherna. Jag har en bra känsla inför tredje, säger LIF-tränaren Niklas Eriksson.

VIK tystade dock snabbt Niklas Eriksson och de övriga leksingarna i slutronden. Efter knappt två minuter lirkade Peter Öberg in 1-2 bakom Hanses i powerplay.

- Det var Dennis (Rasmussen) som var arkitekten, säger Öberg ödmjukt.

Med drygt tio minuter kvar fick Peter Öberg även ett friläge, men Hanses klarade. Strax efteråt tog ett skakat Leksand timeout.

VIK höll dock undan några större problem. Inte minst tack vare Daniel Sperrle som var lugnet själv i kassen.

Tack vare trepoängaren lever kvalseriedrömmen vidare för VIK.

På fredag väntar nästa ödesmatch borta mot Mora IK.

- Jag är spelsugen och man vill på det direkt. Det är lika bra att låta tåget rulla på, säger Sperrle som var matchens lirare.