Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktigare att fälla regeringsförslag än att skapa nya arbetstillfällen?

Från årsskiftet vill regeringen sänka restaurangmomsen från 25 till 12 procent, det vill säga till samma nivå som i dag gäller för hämtmat och mat i affären.

Sverige har i dag världens högsta restaurangmoms – en moms som hämmar tillväxten av nya jobb i restaurangbranschen. I valrörelsen lovade också samtliga riksdagspartier att sänka momsen efter valet. I Socialdemokraternas vårbudget som presenterades nyligen vill man dock inte längre kännas vid detta löfte. Därmed riskerar 400 nya arbetstillfällen i Västmanland att gå förlorade.

Hållbara jobb kan inte trollas fram av politiker. Alla är ense om att de nya jobben framför allt måste komma i den privata tjänstesektorn. Politikens roll blir därför att skapa förutsättningar för företag att kunna växa och anställa människor. Utan framgångsrika företag blir det inga nya jobb och därmed försvagas också den skattebas som tryggar vår välfärd. Förutsättningar för att nya jobb ska växa till är således en ödesfråga för Sverige. Därför spelar restaurangmomsen roll.

Momsen på mat som serveras på restaurang är mer än dubbelt så hög som på mat i affären. Enligt en utredning från HUI Research skulle en sänkning av restaurangmomsen, till samma nivå som för livsmedel, skapa uppskattningsvis 15 000 nya jobb varav 400 i Västmanland. Av dessa nya jobb beräknas merparten gå till invandrare och ungdomar – grupper som är hårt drabbade av arbetslöshet och i stort behov av att komma in på arbetsmarknaden. Restaurangbranschen är en av få branscher där människor med låg formell utbildning fortfarande kan få jobb och göra karriär.

Med lägre priser på krogen kommer fler att ha råd att äta ute oftare. Dessutom skulle en sänkt moms göra svarta jobb till vita då incitamentet för fusk med skatt minskar, vilket skapar bättre möjligheter att konkurrera för de seriösa företagen. Sverige borde göra gemensam sak med Frankrike, Belgien och Finland och sänka momsen.

I medierna har diskussionen om sänkningen av restaurangmomsen blivit skev. Stort utrymme har getts röster som menar att vinsterna stannar i krögarnas fickor och att priserna inte kommer sänkas. Ingenting talar dock för att detta stämmer. All forskning visar att en vara blir billigare om skattetrycket på denna minskar. Detta gäller särskilt tydligt i branscher där det, likt i restaurangbranschen, råder hård konkurrens.

Även om många krögare vill, och har behov av att, stärka sina marginaler så kommer förutsättningarna för detta inte att öka bara för att momsen sänks. Konkurrenstrycket gör att priserna obönhörligen kommer att pressas ner. När priset sjunker stimuleras efterfrågan vilket leder till tillväxt och nya jobb i branschen. Det är lika enkelt som logiskt: lägre priser lockar fler att äta ute, omsättningen ökar och behovet av fler anställda. Därmed skapas fler restaurangjobb.

Vi tycker det är anmärkningsvärt att två av våra riksdagspartier – utan att något i sakfrågan förändrats – ändrat uppfattning i frågan om sänkt restaurangmoms. Vi förstår inte varför Socialdemokraterna och Vänsterpartiet motarbetar ett förslag som gynnar de väljargrupper som man säger sig vilja företräda – unga och nya svenskar. Är det en viktigare och större seger att fälla ett förslag från regeringen än att skapa nya arbetstillfällen?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel