Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktigt reparationsarbete för skolan

I Almedalen föreslog Miljöpartiets nya språkrör ökad akut satsning på folhögskole- och komvuxplatser för unga arbetslösa. Det är ett viktigt reparationsarbete efter årtionden av systemfel.

Regeringen söker skärpa kraven, men det är svårt om man bibehåller systemfelen. Är målet att eleverna skall nå grundskole- och gymnasiekompetens måste sådan fastställas och lärotiden individualiseras mer.

Då vi tillåts vara olika gäller detta även inlärningsförmågan. Vi behöver kanske närma oss möjligheterna genom att erbjuda 2-, 3- och 4-åriga varianter av både högstadium och gymnasium, så att studietakten bättre kan anpassas till skilda elevers förmågan att söka, bedöma och utforma information. Även om det mesta vi kan lärts i livets skola – ofta genom dyrbar erfarenhet – så betyder en effektiv ökad och stimulerade skola mycket för individuell och nationell utveckling.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel