Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vildsvin bökar sönder trädgård

Gunlög Eliasson och Anders Bjerneld bor i ett vackert hus på landet utanför Romfartuna.

Huset ligger på en nästan parkliknande tomt, omgärdad av en stor granhäck. En stor mängd äppelträd finns också på gården och den nedfallna frukten har lockat dit vildsvin på nätterna.

– Vi håller på med trädgården för jämnan. Min pappa som bodde här tidigare ville ha en park, men se så det ser ut nu, säger Gunlög Eliasson och gör ett svep med armen.

Vildsvin har funnits runt omkring dem även tidigare, men inte ända inne på gården. Fyra gånger under de sista två veckorna har de haft nattliga besök av vildsvinen inne i trädgården.

– De har hållit sig utanför tidigare och sen har vi haft granhäcken som skydd. Jag är uppfödd här men jag minns inte att vi haft problem med vildsvin tidigare. Det har hänt någonting i naturen, säger Gunlög Eliasson.

Spåren efter de nattliga vildsvinsbesöken är tydliga. Gräsmattorna på både fram- och baksidan av huset är bitvis alldeles sönderbökade.

I ett av uthusen har en granne till dem suttit skjutklar under några nätter och en kulting har skjutits. De har också fått en kamera uppriggad i sin trädgård som reagerar på rörelser och Anders Bjerneld visar upp bilder som kameran tagit.

Kameran har visat att både rådjur, hjort och vildsvin gärna kommer in i trädgården för att mumsa på nedfallna äpplen. Med så många äppelträd i trädgården blir det nog svårt för Gunlög Eliasson och Anders Bjerneld att bli fria från sviniga besökare.

Vildsvinsfakta

Vildsvinet är efter tvåhundra års frånvaro åter tillbaka i de svenska skogarna. Arten har en lång historia i Sverige som började för mer än 8 000 år sedan.

Vildsvinet utrotades och uppgick i tamsvinsstammen, men återinfördes i hägn. Efter rymningar under 1970- och 80-talet har de på nytt fått fäste i vårt land. Stammen har ökat i olika delar av södra Sverige.

Vildsvin är skygga och och ses sällan i dagsljus. De bökar sönder marken i jakt på ätbara växtdelar.

Källa: Svenska Jägareförbundet