Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilken musiktyp är DU?

Nu närmar sig höstens mörka kvällar och den årliga depressionen är sakta men säkert på väg. För att lysa upp den grå vardagen har vi på UNG gjort ett test som vägleder dig till nya världar av musik. I dag kommer du få reda på om du är indiebarnet eller hiphopnörden. Eller kanske är du en oupptäckt rockfantast?
Svara på våra elva frågor och få reda på vilka toner du bör stilla din musiksjäl med i höst. Lycka till!

Annons

1 Du vaknar på morgonen och upptäcker att du har försovit dig 30 minuter. Snabbt slänger du dig ur sängen för att klä på dig. Du...A) … tar det lugnt eftersom du kvällen innan noggrant har valt ut en outfit och lagt den prydligt på skrivbordet.

B) … plockar upp dina slitna jeans och första bästa bandtröja från golvet.

C) … har inga problem med byxknappar, du hoppar snabbt i dina XL-kläder.

D) … går raka vägen till garderoben för att noga välja en snygg skoloutfit. Försovit sig eller inte, inget får påverka ditt val av kläder.

2 Du rusar in i köket för att göra i ordning frukost. Denna består som vanligt av:A) Yoghurt med müsli och frysta bär eller frukt tillsammans med ett glas juice och en knäckemacka.

B) Det som tar minst tid att fixa. Skogaholmslimpa med gårdagens pannbiff?

C) Cristal champagne i hederlig Cribs-anda (egentligen dricker du Pommac).

D) Du äter inte frukost. Eventuellt dricker du en kopp kaffe.

3 När du kommer till skolan sitter resten av klassen bänkade och du...

A) … skäms lite eftersom du alltid brukar komma i tid.

B) … smyger in tjugo minuter för sent, samtidigt som du kommer på att du glömt böckerna i skåpet.

C) … ropar högljutt ut alla gangsteruttryck (Yo, wazzup homie och så vidare) du kan. Det är din plikt att hälsa på alla!

D) … spottar motvilligt ut tuggummit.

4 Det nalkas lunch och du är som vanligt vrålhungrig. Tar man en titt på din tallrik hittar man:A) Vegmat.

B) Hård mat. Blodigt kött och kryddiga korvar.

C) En Big Mac med extra pommes frites. Skolmat duger inte åt en tvättäkta pimp.

D) Ingenting. Drickyoghurt och godis behöver ingen tallrik.

5 Efter lunch har du 30 minuter dötid. Du och dina kompisar bestämmer er för att fördriva tiden genom att...A) … sitta på er bokade plats i gräset på skolgården där ni sitter och säger ingenting till varandra.

B) … argumentera om Ronnie James Dio är bättre än Ozzy Osbourne.

C) … lära er nya slangord på urbandictionary.com.

D) … bestämma vilka kläder ni ska köpa inför kommande fest.

6 Äntligen har sista lektionen slutat och skoldagen är över. En kompis undrar om du vill hitta på något och självklart tackar du ja. Ni...A) … skrapar ihop lite småmynt och shoppar loss på Myrorna.

B) … sätter er och röker på torget samtidigt som ni kastar småsten på duvor.

C) … går hem till dig och spelar GTA. Äntligen kan du cruisa runt och leva livet!

D) … drar runt en stund på stan och går in i varje butik som spelar Lady Gaga. Till sist köper du ett par nya jeans som du såg någon ha i skolan i dag.

7 Ni börjar bli hungriga och bestämmer er för att äta middag. Alternativen är många men till slut är ni eniga. Det får bli...A) … nåt annorlunda. Det är egentligen inte särskilt gott… men det är alternativt!

B) … nudlar, eftersom du inte kan laga något annat.

C) … varsin kebabrulle. Bör tilläggas att ni försöker se coola ut medan ni äter.

D) … mat på Gränden som du egentligen inte har råd med. Det är mysigt där i alla fall!

8 Nu är ni mätta och belåtna och du känner att det börjar bli dags att dra sig hemåt. När du kommer hem går du till ditt rum för att plugga. Medan du pluggar är det viktigt att du har…A) … rätt musik som uttrycker ditt sinnestillstånd för stunden. Inget får dig att fokusera bättre än den där låten som får din själ att sväva.

B) … anti-skolmusik. Då känns det i alla fall inte som att du pluggar.

C) … Tupacs visdomsord dunkande i högtalarna.

D) … hunnit logga in på Facebook och kollat att mobilen är laddad och finns inom räckhåll. Den är nämligen din musikspelare.

9 Äntligen har du pluggat klart för dagen. Läxorna är ännu inte helt klara men du har övervägt saken och kommit fram till att de kan vänta tills i morgon, nu är det du-tid på schemat. Du väljer att...A) … ha fotosession med dig själv. Du poserar med mormors gamla kamera, samtidigt som du står konstigt med benen.

B) … plocka upp ätpinnarna från helgens kinarestaurangsbesök och gå loss på närmaste kudde.

C) … skriva en raplåt om tjejen som dumpade dig förra veckan.

D) … kolla Facebook en gång till, kompisen kanske har skrivit något om er eftermiddag på stan som du bara måste vara först med att kommentera.

10 Trots alla gäspningar och tunga steg för att komma till sängs upptäcker du att tröttheten gått ur dig när du släckt lampan. Men du vet att du måste somna och du vet vilket knep du ska ta till. Du…A) … lägger dig och blickar upp i taket, klurandes på livets gåtor.

B) … lockar upp luftgitarren och skriker dig hes till Highway to hell, som så många gånger förr.

C) … tar fram matteboken och försöker förstå dig på ekvationer. Det funkar varje gång.

D) … drar fram Sex and the City-boxen och låter den gå in på småtimmarna.

11 Nu sover du som ett litet barn. I dina drömmars värld möts du av...A) … osammanhängande och abstrakta landskap.

B) … dina avlidna hjältar. Jim Morrison, Kurt Cobain, Phil Lynott… alla är där!

C) … pengar. Överallt.

D) … Jakob i klassen. Det är egentligen förbjudet att tycka om honom, men han är ju så söt när han ler.

Flest A:Samhället är lite för tråkigt för dig och du fyller ut vardagen med annorlunda saker för att du ska känna dig egen. Till vardags kan du tyckas lite tystlåten, men på sommarens festivaler är det du och ditt gäng som dansar mest av alla. Du söker ständigt efter ny musik som uttrycker dina känslor och åsikter.

Så i stället för MGMT borde du kolla in Slow Club, Modest Mouse och Field Music. Förhoppningsvis stillar de ditt brinnande indiehjärta.

Flest B:

Du kanske inte är lika brutalt rockig som svarsalternativen i det här testet, men du föredrar musik som spelas på riktiga gitarrer och sjungs med ett verkligt budskap bakom. Metallica och AC/DC har du redan lyssnat sönder och hör du Curly Sue på radion så är din dag förstörd.

Rocken är långt ifrån död, bry dig inte om vad andra säger. Vill du ha bevis så lyssna på Biffy Clyros senaste skiva och ge Muse en ärlig chans! Dras du mer till det gamla är det bara att köpa en vinylskiva med Bruce Springsteen.

Flest C:Du är förmodligen inte uppvuxen i förorten, men det vill du att folk ska tro. Många gånger kan du uppfattas som hård och tuff, men innerst inne är du lika känslosam som alla andra.

Musiken du gillar är ärlig och ofta byggd på egna erfarenheter. När det gäller åsikter ska man gå rakt på sak, annars fattar ändå ingen. Kolla in Västerås stolthet Looptroop Rockers, bekanta dig med Organism 12 och underskatta aldrig Eminem!

Flest D:Musik är viktigt för dig, men inte på samma sätt som för de övriga karaktärerna i det här testet. Här handlar det mer om svängiga melodier och tillräckligt med bas i låtarna. Du slappnar av och njuter av att ha musiken i öronen, men du känner inget behov av att klä dig annorlunda eller uttrycka dig utöver det vanliga. Skippa topplistan på Spotify med Hey Soulsister och allt vad det heter. Många band utanför Rix FM:s topplistor gör också trallvänliga låtar. Kolla alternativen ovan och se om du hittar några godbitar!