Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilket var bästa dansstället?

 
Nostalgi - 70-talet
Visa alla artiklar

Annika Lindahl har klarat av de flesta av stans dansställen från 1970-talet och framåt. På ett av dem träffade hon sin blivande man Dag.

– Jag började gå ut ganska sent, säger Annika och räknar sedan ut att hon bara var 15 år gammal.

Då var det Folkets park som gällde. Annika och hennes familj bodde på Vargbogatan, så hon hade nära. Blue Heaven och Riala var samlingspunkterna för henne och hennes vänner.

– Riala såg ut som en lång korvkiosk, med trappa längs hela långsidan.

Första gången hon gick till parken utan föräldrarna var hon ännu yngre, 14 år. Ted Gärdestad hade precis slagit igenom och sjöng på teatern. Annika och hennes kompis Yvonne stod utanför staketet och lyssnade, vågade inte gå in.

– Fast Yvonne sa att det inte var farligt där inne. Det var värre utanför, ”för där står fyllisarna”.

Annika gick till parken med sina klasskompisar, oftast var de tre–fyra tjejer.

– Men man lärde ju känna fler och sedan kom ju det där med killar in.

Efter några år började de också gå till Rotundan.

– Där var de lite äldre och man skulle klä sig lite finare.

På vintrarna gick Annika och hennes kompisar till A-salen. Men trots alla skriverier om bråk och fylla, både i parken och Folkets hus, har Annika inga sådana minnen. Däremot kommer hon ihåg ett slagsmål på Bankiren, diskoteket som låg på Smedjegatan.

– Stolarna rök och sejdlarna flög. Det var ett internt bråk mellan ett par killar och så drogs fler in.

När Annika kom upp i de övre tonåren bytte hon dansställen och började gå på Bankiren. Någon gång hamnade hon på Monaco, men det var inte hennes stil.

– Sitta på en pub och dricka öl, nej, det gillar jag inte.

Efter Bankiren blev det Moulin Rouge och ibland Baldakinen, sedermera Elvis. Även Lagårn i Skultuna fick besök någon gång.

– Där hade de dubbla orkestrar, en i var ände av lokalen, som alternerade. Men gammeldans har jag aldrig dansat. Jag gick mest och tittade och var rädd för att bli uppbjuden.

På 1980-talet var Café Blanche innestället nummer ett i stan. Annika gick ofta dit och en kväll träffade hon Dag, som hon senare gifte sig med.

– Det var 1985. Vi hade gemensamma bekanta sedan flera år, men det var då det blev något.

I dag, 22 år senare, bor de i kedjehus på Norra Vallby med tre barn, två katter och två undulater. (Artikeln publicerades i VLT 20 november 2007).

Vilket var bästa dansstället?

Café Blanche. Det var häftig miljö, med högt i tak, pelare och kristallkronor. Och så var det ju en häftig klädstil då, med stora axelvaddar.

Bästa dansmusiken då? Disko eller levande?

– Måste jag välja? Fast jag köpte en dansbandsskiva en gång och det var helt fel. Man dansar ju inte hemma.