Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilks: "Jag ska skriva rondellhundsboken"

Konstnären Lars Vilks ger ut en bok om rondellhunden. - Jag planerar att skriva den nästa år.

Lars Vilks besökte Örebro konstskola på fredagen för att föreläsa om samtidskonst. Civilklädda poliser stod på vakt under föreläsningen, både i porten till Konstskolan och utanför föreläsningssalen.

Gav ut konstbok Lars Vilks släppte tidigare i höstas boken ”Art” om den internationella samtidskonsten. Nästa år påbörjar han nästa stora skrivprojekt.

- Jag ska skriva rondellhundsboken. Jag ska berätta hela historien och händelseförloppet, hur det blev som det blev.

Varför vill du göra det?- Jag vill ge en skildring som visar att det blev en massiv överreaktion, hur man helt onyanserat tillskrev denna rondellhund alla möjliga egenskaper.

Är du inte rädd för vilka reaktioner en sådan bok kan väcka?- För min del är det redan kört.

Stort källmaterialNerikes Allehanda kommer att spela en viktig roll i boken.

- I denna avgörande händelse blir Nerikes Allehanda en vägdelare. Det var efter publiceringen av ledaren i NA som den verkliga elden tändes.

Lars Vilks har samlat på sig ett digert källmaterial som han ska utgå från när han börjar skriva. Han har ännu inte bestämt sig för om han ska intervju andra berörda personer, exempelvis NA:s chefredaktör Ulf Johansson.