Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vill du bo i en vit kub med spottar, snälla köp inte ett välbevarat 100-årigt hus och renovera sönder det"

 
Björkmans betraktelser
Visa alla artiklar

Det är extremt sällan jag blir avundsjuk. Punkt. Jag tror inte att gräset är grönare på andra sidan. Punkt.

Men så kom jag hem till Marit och Peter Malmenby på Blåsbo i Västerås. Villan råkar vara områdets äldsta, byggd 1913. Till och med päronträdet utanför är från 1913.

Marit och Peter samlar på udda och vackra föremål och många av dem råkar vara lampor. Och jag ÄLSKAR lampor. Ur inredningssynpunkt finns det nog inget jag gillar mer. Jag vill ha Peter och Marits Månskenslampor, Tiffany-lampor, bordslamporna designade av Josef Frank för Svenskt Tenn, slagglaslampan och Böhlmarks-lampan.

A girl can dream.

Och allt passar så bra i deras jugendvilla med många välbevarade originaldetaljer, som till exempel herrummet, innertaket, trappan och pelarna.

Tyvärr är det inte alls ovanligt att gå förbi sådana här hus under renovering där alla detaljer ligger utslitna i trädgården. Och sedan målar de nya ägarna insidan vit och sätter spottar i taket.

Och självklart får du bo hur du vill, renovera och inreda hur du vill. Men snälla köp då ett nyare hus i stället. Och låt dessa kultur- och historieskatter vara ifred.

En läsare, en dam, ringde mig häromdagen. Hon hade precis sålt sitt hus, också en stor historieskatt. Och för varje år hon bott där hade hon sett till att ta hand om huset så det fick stå kvar i all sin originalprakt. Det är ett stort jobb. När hon nu sålde sitt hem tog hon inte det högsta budet, utan valde de människor hon visste skulle fortsätta med hennes arbete.

Till den kvinnan, du vet vem du är: Jag önskar att alla var som du.

Läs även: 27 detaljer vi nästan bara ser i Hemnet-annonser: "Det bara måste bo en art director här"