Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill du ta hand om en vuxen hund?

Denise Rosén och Carl-Johan Carlsson har gjort just det och ger sina bästa tips!

Annons

När Hethinns husse dog blev det nödvändigt att hitta ett nytt hem till henne. Denise Rosén och Carl-Johan Carlsson bestämde sig för att göraett försök.

Sommaren 2012 köpte Denise Rosén och Carl-Johan Carlsson sin första hund, en flatcoated retriever som heter Tyra.

– Det var min första hund. Jag har alltid längtat efter att kunna ha hund och nu blev det av, berättar Denise.

– Jag är uppväxt på landet och har alltid haft djur omkring mig. Men jag har inte haft helt eget uppfostringsansvar för hund, säger Carl-Johan.

Paret gick in med liv och lust i hundägarlivet. Tyra fick optimal träning från start, med allt från stadsträning till att åka buss.

Tidig vår 2014 hörde Tyras uppfödare av sig och undrade om de kunde tänka sig att ta över en ettårig hund.

– Tyra flyttade ju in hos oss när hon var 10 veckor och allt var planerat in i minsta detalj. Det här var något helt annat, säger Denise.

Paret svarade att de kunde testa att ta emot Hethinn. De ville se hur Tyra reagerade och vad de två katterna skulle säga om saken. Det gick bra.

– Ska man ta hand om en vuxen hund är det bra att ta reda på så mycket som möjligt. Det finns ju alltid ett skäl till varför hunden inte kan bo kvar, säger Carl-Johan.

Med Hethinn bestämde de sig trots allt att göra en bedömning när hon landat i familjen.

– Vi såg en glad, positiv, osäker, extremt understimulerad och ganska dåligt grundtränad hund.

Båda Tyra och Hethinn hälsar glatt och får sedan springa i en hundhage i Rudbecks-parken under tiden intervjun görs. Båda vovvarna är busiga och njuter av snö, små pinnar som trillat ned från träden och av varandra.

Mer än en gång får hussesäga åt Hethinn att inte hänga i Tyras öron. Går det alldeles för långt så ryter Tyra ifrån, men hon har helt uppenbart ett stort tålamod.

– Hon har egentligen gjort det största jobbet. Hundar är ju bäst på att prata med hundar, säger Denise Rosén som blivit så intresserad av hundar och hundpsykologi att hon också skaffat sig en hundskötarutbildning.

Nu kan Hethinn hälsa på vilken hund som helst och slappna av när hon är på nya platser. Men vägen dit har bitvis varit kämpig.

– Med Hethinn får man verkligen ta en sak i taget, lära henne en liten bit i sänder annars blir hon stressad.

Vad kan ni ge för råd till andra som funderar på att ta en omplaceringshund?

– Läs på om rasen. Om du tar hand om en hund som blir understimulerad kan situationen bli värre, säger Carl-Johan Carlsson.

– Tänk efter om du har tid med hunden. Och tänk igenom vad du kan erbjuda hunden, säger Denise Rosén, och fall inte för argument av typen ’ta hunden nu annars avlivas den’.