Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill locka nya till klassiskt

De är i princip först ut med en renodlad klassisk elgitarrkonsert. Västerås Sinfonietta vill tillsammans med gitarristen Mats Bergström, visa elgitarrens potential i Konserthuset.

Annons

 – Det kan ju vara så att både de som spelar i symfoniorkester och som går och lyssnar söker sig dit för att slippa ifrån alla elektriska ljud, men jag ska göra vad jag kan för att ingen ska känna ”usch elgitarr”. Jag kommer att använda el- gitarrens olika möjligheter, säger Mats Bergström.

I Daniel Nelsons specialskrivna elgitarrkonsert kommer såväl orkesterns som elgitarrens potential fram alla kategorier, menar Mats.

– Det här har inte gjorts förut så det är spännande att Sinfoniettan vågar testa det här. Elgitarren har ju allt från klockrena till förvrängda ljud, men det går inte att gå på rutin, det ska kännas behagligt för alla inblandade, konstaterar Mats Bergström.

Västerås Sinfoniettas orkesterchef, Rikard Gateau beskriver Daniel Nelsons stycke som kul, rytmiskt och ösigt.

– Det är också otroligt vackert, rena Gustav Mahler. Daniel vågar vara konventionell vad gäller skönhets- ideal. Verket avslöjar att han en riktig kompositör, låtarna knyter an till varandra och vissa teman på ett väldigt sinnrikt vis och han utnyttjar orkestern på ett raffinerat sätt, fortsätter Mats Bergström.

Annons