Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Villaägare fick fly lågorna – "Har brunnit ner till grunden"

Under natten till lördagen började det brinna i en villa utanför Fagersta. En person befann sig i huset, men hann ut i tid och klarade sig oskadd.
Villan gick däremot inte att rädda. Räddningstjänsten koncentrerade sig i stället på att undvika spridning till intilliggande byggnader.

Annons

Larmet gick vid 4.30-tiden om en brand i en villa i Hedkärra utanför Fagersta.

Enligt vittnen, som larmade SOS, brann det till en början i köket. Husägaren kunde lämna huset och ta sig till grannen.

När räddningstjänsten anlände hade brandförloppet redan hunnit långt. Det började strax komma lågor ur taket. Det var för sent att rädda byggnaden.

– Det ligger utanför Fagersta så det tog en stund innan vi kom fram. Det var en fullt utvecklad brand. Huset har brunnit ner till grunden, säger insatsledaren Magnus Thorsander.

Risk för spridning – flera hus låg nära

Styrkorna fokuserade på att rädda intilliggande hus.

– Vi har ett intilliggande bostadshus bakom och fler uthus vid sidan om, bara några meter ifrån det brinnande huset. Men de klarade sig. Så arbetet har gått bra trots allt.

Ett tiotal brandmän, samt insatsledare och befäl, från Fagersta, Norberg och Avesta har ägnat timmar åt släckningsarbetet under natten och morgonen. Vid 12-tiden på lördagsförmiddagen övergick släckningsarbetet till eftersläckning.

– Eftersläckning och efterbevakning kommer vi fortsätta med till i morgon bitti (söndag), säger Magnus Thorsander.

Stearinljus kan ha orsakat branden

Polisen har åkt ut till platsen och pratat med husägaren, som då berättat att det troligen började brinna från ett stearinljus. Det kommer att dröja innan polisen kan göra en teknisk undersökning och utreda om stearinljuset var brandorsaken, eller om något annan låg bakom.

■ ■ TIPSA! Vet du mer? Har du film/bild? Kontakta oss här, skicka sms/mms till 72021, inled meddelandet med "FP" följt av mellanslag eller mejla [email protected].

Kom ihåg att visa hänsyn vid fotografering och inte utsätta dig själv eller andra för fara. Om du skickar in en bild eller film, godkänner du samtidigt att Mittmedia kan använda den utan kostnad, om inte annat framgår