Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Villaområdet som skakades

Det pågår en fejd på Skälby och Bäckby. På den ena sidan: tiotals villaägare. På den andra sidan: företaget Skanska. Bråket gäller sprängningarna i samband med utbyggnaden av Erikslund.

Det handlar om Ikea-bygget på Erikslund, där byggföre-taget Skanska fick spränga för att ge plats för byggnader och vägförbindelser. VLT har skrivit om detta tidigare, men nu vill husägarna, och deras organisation Villaägarna riksförbund, göra det hela till en rättssak.

Villaägarna hoppas att få ersättningar på 100 000-tals kronor, men Skanska har svarat att de inte anser att de har gjort något fel.

– Dags att ta in advokat. Villaägarna har rätten på sin sida, konstaterar Bengtgöran Ellerstedt, som sitter i styrelsen för Villaägarnas centralorganisation i Västerås.

Han är själv inte drabbad, men bor inte långt borta från de villor som har de största sprickorna.

Hittills har 24 hushåll rapporterat om sprickor och andra skador.

– Men dessa 24 är inte ensamma. Jag vet att fler är drabbade. Jag har också talat med människor som säger att de har fått problem, men som sedan inte har hört av sig. Vi ska hålla ett stormöte, och då hoppas jag att andra också träder fram, säger Bengtgöran Ellerstedt.

Men kan inte sådan här sprickor uppstå av sig själva? Det är väl inte så ovanligt?

– Jo, sprickor i hus kan uppstå med tiden, men dessa skador uppstod alla under den tid som sprängningarna pågick. Det finns ett direkt samband, påpekar Bengt-göran Ellerstedt bestämt.

Många drabbade har slutit sig samman i intresse-föreningen Projektgrupp sprängskador.

– Ibland var det som en jordbävning här hemma, berättar Jan Johansson, en av de drabbade villaägarna.

Hans hus byggdes 1977, men han noterade den första sprickan år 2008, efter att sprängningarna hade startat.

– Och det är inte så underligt att det blev skador. Sprängningarna orsakade också att tunga saker föll ner på golvet.

Han visar oss sprickor i källaren, där skadorna är värst.

– Här har vi en spricka i golvet, här är en annan, En lång spricka finns inne i nästa rum. I hörnet finns ännu en ...

En annan husägare, som bor i närheten, visar VLT fler sprickor i sin källare, bland annat en som sträcker sig över ett helt golv.

Villaägarnas chefsjurist Ulf Stenberg är beredd att titta på fallet. Han är redo att stödja villaägarna i dras nästa steg. Men hjälp av Villaägarnas riksförbund kan det bli en rättslig process.

Därefter startar en lång process, som inte alls behöver gå till domstol. Det kan också bli en förlikning, om någon, eller båda, parterna inte vill betala för en lång-dragen och dyr rättsprocess.

Men just nu verkar villa-ägarna och Skanska vara mycket långt ifrån en sådan överenskommelse.