Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ville sprida avsloppsslam vid vattentäkt – kommunen säger nej

Ragn-Sells AB har ansökt om att yrkesmässigt få sprida växtnäring – avloppsslam – på flera fastigheter. Men fastigheterna ligger i närheten av Rävnäs vattentäkt så kommunen säger inte bara nej, man till och med förbjuder företaget att göra detta.

"Även om risken, enligt utföraren bedöms som låg, går det inte att komma ifrån att det skapas en förhöjd och onödig risk för vårt vattenskyddsområde", skriver Kommunalteknik AB i sitt yttrande över ansökan som vill ha tillstånd för slamspridning i tre år framöver.

Något som bygg- och miljönämnden höll med om under sitt senaste sammanträde.

Med tanke på att Rävnäs vattentäkt förser fler än 7 600 personer med dricksvatten vill man inte äventyra säkerheten, ens när det kommer till utkanten – den sekundära delen – av vattenskyddsområdet.

"Avloppsslam innehåller miljögifter, tungmetaller, läkemedelsrester, hormoner, mikroplaster, fällningskemikalier samt ett stort antal icke identifierade kemiska substanser [...] Avloppsslam kan således innehålla både kända och okända ämnen som kan påverka grundvattentäkten negativt", skriver bygg- och miljönämnden i sin bedömning.

Med hänvisning till det och flera kapitel i miljöbalken så beslutade nämnden att förbjuda Ragn-Sells att sprida slam i området.