Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Villebrådet gick till attack mot jägaren – vildsvinet höll på att ta Johnnys liv

Jakten på ett skadeskjutet vildsvin tog en skrämmande vändning för Johnny Bergström. Galten gick till plötsligt attack och sprättade upp hans ben.
– Hade han träffat halsen eller magen hade jag varit död.

Annons

Varning för starka bilder.

Geväret flög ur händerna på Johnny Bergström när han kastades omkull av galtens ursinniga angrepp. Svinets kraftiga huvud ruskade och slog mot honom. Han försökte värja sig och kände de vassa betarna och det fuktiga trynet mot handflatorna.

– Får jag inte bort honom nu så dör jag. Det här var på liv och död för oss båda två, säger Johnny Bergström som först intervjuades om dramat i Svensk Jakt.

Några timmar tidigare hade han fått samtalet. Det var förra söndagen och ett jaktlag i Salatrakten hade jagat vildsvin och råkat skadeskjuta en galt som sedan försvunnit i skogen.

Kunde Johnny komma med sina spårhundar och hjälpa till?

På skottplatsen fick Johnnys hund snabbt vittring på galten. Tillsammans med en annan jägare följde Johnny spårhunden som ledde dem in i en allt tätare skog. Snart var de ifatt galten men de fick ingen sikt att skjuta. När vildsvinet kände deras lukt försvann den djupare in i skogen.

LÄS OCKSÅ: Hittade påkört och levande vildsvin

Jaktkamraten försökte genskjuta villebrådet och Johnny fortsatte ensam, innan även han hittade en öppen plats där han ställde sig och inväntade grisen.

– Jag förstod snart att galten stannat på något gömställe där han kände sig säker. Så jag beslutade mig för att smyga mig närmare, säger Johnny.

Han såg att hunden markerade mot ett snår. Johnny närmade sig från sidan. Något som generellt inte är att föredra vid vildsvinsjakt, men han såg det som sin enda chans för att få skottläge.

– Jag var nära men såg inte svinet. Så jag tog två, tre kliv åt sidan för att se. Då brakade det till.

Galten sprättade upp Johnny Bergströms lår.  Det största såret var tolv centimeter långt och två-tre centimeter djupt.

I ett buskage bara fem meter bort, avsevärt närmare än Johnny trott, rusade en galt på över hundra kilo fram.

Hans finger gick mot avtryckaren. Men den var stum. Säkringen var på.

– Jag lyckades kliva åt sidan och kände hur galten strök förbi. Sedan gick det så himla snabbt. Jag hann knappt vända mig om innan vildsvinet störtade fram mot mig igen.

De gula betarna slet och skar i Johnnys ben. Fläkte upp långa sår på utsidan av låret. Han föll till marken och tappade geväret. Men galten slutade inte slå.

– Jag försökte få tag i något tillhygge att försvara mig med. Men det gick inte för att grisen var på mig. Då flög min hund på galten.

Vildsvinet vände omedelbart sin uppmärksamhet mot hunden och jagade efter den.

– Jag hann tänka att om jag inte gör något nu så kommer jag dö. Jag sträckte mig ut och nådde bössan. Då gjorde galten helt om och sprang tillbaka mot mig.

Johnny lyckades ta sig upp till halvsittande läge. Galten sprängde fram. Han klämde avtryckare.

– Pang. Och så blev det helt tyst. Galten vinglade till. Tog några steg och satte sig ner på bakbenen som en hund.

När Johnny kom på fötterna såg han direkt att han var illa skadad.

– Jag såg bara massor med blod och köttiga sår. Hela låret var uppfläkt.

Jaktkamraterna tar hand om Johnny Bergström. En veterinär som ingår i jaktlaget la om hans sår.

Han ringde sina jaktkamrater och sin pappa som var och jagar i närheten. Han fick rådet att dra en rem mot benet. Och vänta medan de andra ringde ambulans och skyndade till honom. Kampen mot galten hade skett ungefär 500 meter in i skogen. En lång bit att gå för en svårt skadad person.

– När jag gått halvvägs tog jag mod till mig och tittar på benet igen. Såren var stora men det blödde knappt. Då kändes det som att jag kommer klara mig, säger Johnny.

LÄS OCKSÅ: Ollonår orsakar viltproblem

Väl ute ur skogen fick han snart hjälp jaktlaget i vilket det ingick en veterinär. Han kunde lägga om såren så pass bra att ambulanspersonalen bara kunde lasta in Johnny och köra honom till sjukhuset i Västerås.

Han blir kvar där i tre dagar och opererades vid två tillfällen. Han hade tur. Trots att han hade ett tolv centimeter långt sår och två mindre som läkarna trodde var sex till åtta centimeter djupa, så verkade inga senor vara skadade.

Efter operationerna ser Johnny Berströms sår på benet ut så här.

Efter händelsen har sms:en med lyckönskningarna strömmat in från vänner och bekanta. Johnny är tacksam över hur nyheten inte har spridits via sociala medier innan han själv var hemma igen och redo att berätta.

Under lång tid framöver kommer Johnny stappla runt på kryckor hemma i huset utanför Sala. Men så snart han kan vill han tillbaka ut och jaga.

LÄS OCKSÅ: Jägare sköt björn i självförsvar

– Efter det här kommer jag alltid att gå ut förberedd och välutrustad. Och undvika att göra eftersök ensam, säger Johnny och fortsätter:

– Den här händelsen har förändrat mig. Jag tar inte livet för givet på samma sätt som förut. Det känns som att jag fått en andra chans.

Johnny Bergström tillsammans med dottern Tove och hunden som räddade honom från vildsvinet.

Annons