Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Villkorlig dom efter lång polisutredning

Laddade ner Harry Potter och Wallanderfilmer.

Rättens kvarnar har malt långsamt. Det tar tingsrätten hänsyn till när fyra män från Västerås har dömts för brottet fildelning. De fyra männen döms till villkorlig dom, som inte förenas med några böter eller samhällstjänst. Männen får också viss rabatt på skyldigheten att återbetala kostnader för sitt försvar i tingsrätten.

År 2010 upptäckte dåvarande Svenska Antipiratbyrån att ett nätverk i Västerås laddat ner och förmodligen spritt åtskilliga filmer, bland annat då nya Harry Potter- och Wallanderfilmer, men även spel.

En polisutredning inleddes mot de fyra männen, som i dag är 41, 44, 45 respektive 45 år gamla.

Men polisutredningen tog tid. Anledningen var att polisen i hela landet har för få specialiserade IT-forensiker. Brott mot upphovsrättslagen, särskilt sådana där ingen människa sitter häktad (de fyra satt kortvarigt frihetsberövade i början) prioriteras lågt. Till förmån för sådana brott där det finns frihetsberövade och som ger strängare straff.

Västmanlands tingsrätt fick inte fallet på sitt bord förrän i april 2014 då åtal lämnades in.

Tingsrätten har nu meddelat dom, och där funnit männen skyldiga till brott mot upphovsrättslagen då deras nätverk anses ha ” utgjort en första ingång för den olovliga fildelningen”.

Eventuella skadestånd mot männen behandlades inte i tingsrättsdomen.