Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindens kylande effekt

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Det är lätt att man kastar ett getöga på termometern innan man går ut för att få sig en uppfattning om hur mycket kläder man ska ta på sig.

Annons

Men det är inte alltid att termometern ger den riktigt sanna uppgiften om hur det verkligen känns utanför dörren. Så fort det blåser tillkommer också vindens verkan med en avkylande effekt.

En riktigt het sommardag kan det vara riktigt skönt med vindens svalkande fläktar. Men på vintern känns det genast mycket kallare så fort det blåser.

Genom att man kombinerar temperaturen med vindens hastighet kan vi räkna fram en så kallad effektiv temperatur som visar vindens kylande effekt på bar hud. Denna formel är framtagen av den amerikanske forskaren Randall Oscevski och Maurice Bluestein från Kanada.

Det är särskilt vid låga temperaturer som höga vindhastigheter ger större avkylning än vad termometern visar. Om termometern visar 10 minusgrader och det blåser en vind på 2 m/s är den effektiva temperaturen istället 14 minusgrader. Det som händer är att den varma luften närmast huden helt enkelt blåser bort och ersätts med kall luft. Denna värms upp genom att värme "stjäls" från huden som i sin tur blir kallare.

Blåser det mycket och är minusgrader får man helt enkelt ta på sig mera kläder än man kanske hade tänkt.