Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraft är som kejsarens nya kläder

Det är förvånande att Miljöpartiet den 27 augusti propagerar för att tivolilikande områden med vindkraftparker ska dyka upp här och där och rasera vår svenska natur. Det är också oroande att allmänheten uppmanas att satsa på vindkraft.

Småsparare som köpt andelar i vindkraft har fått värdet på sina insatser mer än halverade. Arice Windpower börsnoterades för ett antal år sedan till kurs 55 kr, kursvärdet i dag är 23 kr.

Oavsett hur mycket sol- och vindkraft vi installerar behövs dagens vattenkraft, kärnkraft och kraftvärme, speciellt under vinterhalvåret då det är mörkt, kallt och med tillhörande snål blåst. Svenska Kraftnät påvisar att i utsatta lägen vintertid, kan endast 6 procent av installerad vindkraftseffekt tillgodoräknas, samtidigt som solceller hämmas av mörker och snö på taken.

MP som förordar 100 procent förnyelsebart ombeds förklara hur vi, som exempel, ska kunna klara den där mörka och kalla januarimorgonen med utebliven blåst.

Vi kan alltså inte ersätta traditionell el med sol- och vindkraft och varför skulle vi göra detta. Sveriges traditionella elmarknad ger elöverskott och är klimatneutralt. Med hänvisning till klimatet fordras i Sverige alltså ingen förnyelsebar el i form av dyr sol- och vindkraft.

Dagens andel vindkraft är 8 TWh. (5 procent av total elproduktion). Svenska Kraftnät visar att under kommande 15 år kan näten byggas ut för att klara 17 TWh vindkraft till en nät- kostnad av 73 miljarder kronor, vilket fördubblar konsumenters nätavgift.

Beakta också att 17 TWh vindkraft betingar en kostnad för subventioner (elcertifikatsavgifter) på 4 miljarder kronor årligen. Allt detta ska betalas av el- konsumenter. Hur elintensiv industri skall klara detta framgår inte.

Det är dags för besluts-fattare att ompröva vindkraftssatsningen och gentemot EU försvara svensk traditionell produktmix som är överlägsen, ger elöverskotts och är klimatneutral. Kejsarens nya kläder är ingenting för Sverige.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel