Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinsten är viktigast för Mimer

Torbjörn Rönnkvist som är regionordförande för Hyresgästföreningen Aros Gävle hävdar i en debattartikel 17 oktober att en hyreshöjning på 0,69 procent är en rimlig höjning. Dessa höjningar, som på förhandlarspråk kallas för justeringar, sker ständigt i samma riktning, nämligen framförhandlade höjningar. Varför kan aldrig trenden vändas till att dessa justeringar innebär hyressänkningar?

Torbjörn Rönnkvist konstaterar att det är fortsatt extremt lönsamt att äga och förvalta hyresfastigheter. Med detta borde hyresjusteringen få en annan inriktning till hyresgästernas förmån. Hyrorna tar merparten av det som hyresgästerna har att leva av. Rönnkvist preciserar detta och förklarar att landets hyresgäster betalar redan i dag 115 miljarder kronor i hyra varje år. Det innebär att en procents hyreshöjning, vilket kan låta som en liten ökning, minskar köpkraften med 1 miljard kronor.

Rönnkvist prisar bruksvärdesbedömningen som det bästa sättet för att avgöra hyreskostnaden. Men här har mycket kritik framkommit som visar att fastighetsägarna vet att utnyttja bruksvärdet till sin egen fördel. Som exempel på detta kan nämnas då Mimer i Västerås renoverade i sina fastighetsbestånd och inte gav sina hyresgäster möjlighet att välja vad som skulle ingå i renoveringen. Disk- och tvättmaskiner skulle installeras, däremot byttes nedslitna golvmattor inte ut. För Mimer var det självklart intressantare med anskaffandet av dessa maskiner, ty det höjde ju lägenheterna bruksvärde och därmed hyran.

Därav framgår att det är affärsmässiga principer och vinstmotiv som har tagit över den bruksvärdesbedömning som var meningen skulle gagna bostadsförhållandet för hyresgästerna.

Sven-Olov Degerman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare