Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinterfåglar i trädgårdar räknas i helgen

På fredag morgon när det ljusnar startar räkningen av fåglar som matas i våra trädgårdar. Det är sjunde året i rad som Sveriges ornitologiska förening ordnar den.

Förra året var det över 19 000 människor som deltog i hela landet och i år är målet att 20 000 ska vara med. Nytt i år är att fågel-räkningen pågår från fredag till måndag och inte bara under helgen. Det gör att skolor och förskolor som har matning också kan delta.

– När det nu blivit kallare söker sig fler fåglar till trädgårdar för att äta olika frön och havre för att överleva, säger Niclas Lignell i Västmanlands ornitologiska förening.

– Räkningen är rolig i sig, men vi får även mer kunskap om vinterfåglar. Vi vill veta hur många grönfinkar (bilden) som ses vid fågelborden eftersom den har drabbats av en sjukdom och har minskat kraftigt under några få år.

Via sofnet.org kan man delta i räkningen.