Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinterkräksjukan nära

Julmaten börjar stå på borden och med bara dagar kvar till dopparedagen varnar Smittskyddsinstitutet (SMI) för vinterkräksjukan.

Med hjälp av att titta på antalet sökningar på internet om sjukdomen bedömer SMI att årets vinterkräksjuka börjar ta fart.

–Den senaste tiden har vi sett en markant ökning i sökningarna på webben. Vi har även sett det i laboratorie-rapporter som kommer in till oss, säger Kjell-Olof Hedlund på SMI.

Utmärkande för sjukdomen är ett snabbt illamående följt av våldsamma kräkningar.

–Det kan gå fort från de första signalerna att man drabbats. Och det är en väldig kraft i de första kräkningarna, berättar Kjell-Olof Hedlund.

I Västerås har hittills endast ett fåtal fall av kräksjuka rapporterats till sjukhuset.

– Vi hade ett mindre utbrott för ett par veckor sedan men än så länge har det varit lugnt, säger Eva Edberg hygiensjuksköterska vid landstinget Västmanland.

Några speciella åtgärder har inte vidtagits inför vinters kommande kräksjuka.

– Det finns inte så mycket man kan göra mer än att informera om att hålla hygienen och genom det se till att smittan inte sprids.