Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visa medkänsla med kvinnor som vill lära sig simma

 
Striden om kvinnobadet
Visa alla artiklar

Annons

Allting flyter. Men debatten om könsseparerade badtider har verkligen kommit ut på djupt vatten. Den som inte kan simma har aldrig fått ägna sig enbart åt sig själv. Den är inte van att ta sin rätt. Den behöver ges tid att få lära sig simma, i lugn och ro, för det är såklart svårare att lära sig simma i vuxen ålder om en aldrig tidigare varit i vatten och badat.

I en demokrati behöver vi ge efter för varandra i medkänsla. Utan medkänsla strandar samhället. Vi i majoritetssamhället behöver visa lite förståelse för våra medsystrar som flyttat hit från andra länder. De behöver hjälp och stöd av oss med att få utbilda sig till självständiga människor. Att lära sig simma kan vara ett steg mot autonomi. Vilket är viktigt för att kunna vara med sina barn i vattnet, viktigt som förebild för egna och andras döttrar.

Låt oss enas om att dessa kvinnor är mer förtryckta av manssamhället än vad svenska kvinnor generellt är. Men ska de straffas för det av oss andra kvinnor? Strunta i vad deras män gör och står för och se istället kvinnorna och kvinnornas behov! De är inte vana att organisera sig, och att den här gruppen skulle kunna driva igenom att de ska hyra badhuset själva för en kväll, kanske är oöverstigligt för dem!

Gå dem istället tillmötes i deras blygsamma begäran och ge dem en kvällstid eller två i månaden. Så de kan komma ikapp och lära sig simma. Och glöm inte de svenska kvinnor som också vill vara ifred för mäns dominans när de simmar.

Vi har dambad – och herrbad – på Östra holmen på somrarna. Och vad är det med det?!

Kristina Sternrot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare