Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vissa vildsvin allt för radioaktiva för att ätas – cesium från Tjernobyl finns kvar

5 till 10 procent av skjutna vildsvin i Uppsala och Västmanland län har bequerelhalter över gränsvärdet.

1986 lärde sig svenskarna vad Cesium 137 är för något, en radioaktiv restprodukt från kärnkraftverk. Cesium 137 fördes med vinden från olyckan i Tjernobyl till Sverige.

5 till 10 procent av skjutna vildsvin i Uppsala och Västmanland län uppvisade halter över gränsvärdet visar undersökningar som har några år på nacken. Varje höst blir bequeralhalterna aktuella igen, det är då vi äter egenplockad svamp och då vildsvin jagas.

Vildsvinskött som kan innehålla förhöjda halter av cesium-137 kommer från de områden som drabbades av radioaktivt nedfall från olyckan vid kärnkraftverket i Tjernobyl 1986. Det gäller framför allt områden i Västmanlands, Uppsala och Gävleborgs län.

Livsmedelsverket har samlat några frågor och svar kring cesium som mäts i bequerel.

Jag har vildsvinskött från ett av de aktuella områdena i frysen – kan jag äta det köttet?

Ja, risken att just det vildsvinskött du äter skulle innehålla så höga halter cesium-137 att det skadar hälsan är vad vi vet i dag mycket låg. Innehållet av cesium-137 i vildsvinskött varierar avsevärt även bland djur skjutna inom samma område.

Vilka är riskerna med strålning?

Cesium-137 avger så kallad joniserande strålning. Den kan öka risken för att drabbas av cancer. Mängden joniserande strålning som vildsvinskött kan bidra med via maten är för de allra flesta liten jämfört med naturlig bakgrundsstrålning, som vi inte kan undvika.

Hur vet man att vildsvin kan innehålla cesium-137?

Att vildsvin kan innehålla cesium-137 har tidigare visats i några mindre studier (2011-2014) av kött från vissa områden i Västmanlands och Uppsala län. Underlaget är dock begränsat – cirka 300 vildsvin – och halterna varierar mycket. Det behövs därför fler provtagningar för att få mer kunskap om hur vanligt problemet är.

Vad minns du från olyckan i Tjernobyl? Här hittar du några artiklar för våra Plus-kunder som kan friska upp minnet:

Johanssons i Kärsta – deras gård är värst drabbad

Asea-Atoms prover ger viktiga pusselbitar

Radioaktiv hot-spot hittad i Dingtuna

1986: Viltkött mäts dygnet runt

1986: Hur radioaktiva är luftfiltren?