Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visst finns tydliga skillnader mellan regeringsalternativen, men de är inte så dramatiska som i valretoriken.

De rödgrönas valmanifest innehöll få nyheter, utöver en förhoppning om att sänka redan låga dagisavgifter. Med två tydliga alternativ blir valspurten intensiv och spännande.

I går var Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin åter i Västerås. Den här gången var hon tillsammans med Socialdemokraternas ekonomiske talesperson Thomas Östros.

Partierna behöver visa upp sig själva för att locka väljare, samtidigt som två tydliga och sammanhållna regeringsalternativ står mot varandra. De flesta väljare rör sig inom respektive block, marginalväljarna brukar vara ganska få. Det innebär att i praktiken är partierna inom respektive block huvudkonkurrenter om väljarna.

I och med att de rödgröna partierna presenterade sitt valmanifest bör de viktigaste korten vara lagda. Nu återstår för väljarna att ta ställning mellan regeringsalternativen och vilket parti de sedan föredrar.

Manifestet innehöll få nyheter. Mycket hade redan presenterats i den ekonomiska motionen i våras och i separata utspel. På några punkter, som förmögenhetsskatten och delar av rätts- och migrationspolitiken har partierna inte enats.

Det märks att de rödgröna har haft sämre opinionssiffror de senaste veckorna. Nu avstår man från att lägga förslag om att ytterligare kvotera föräldraledigheten. Mer kvotering har visserligen stöd i alla partierna, men har svagare förankring bland väljarna. Därför mörkar de rödgröna och lägger inget förslag alls.

Den stora nyheten var sänkt maxtaxa på dagis, dock bara om ekonomin tillåter. Det är en flört med de breda inkomstgrupper som redan har fått sänkt inkomstskatt under den borgerliga regeringen. Många ensamstående föräldrar berörs dock inte, då de i dag ligger långt från taket och därmed inte får del av sänkningen.

Förra gången Socialdemokraterna överraskande lade fram ett förslag om maxtaxa blev det en stor fråga i valrörelsen. Nu är dock taxorna betydligt lägre än då, så det är svårt att se ytterligare sänkningar som en stor valvinnare.

Mona Sahlin talade åter om ett ödesval och om att regeringen önskar sig ökade klyftor. Hon anklagade den borgerliga alliansen för stora skattesänkningar. Retoriken rimmar dock illa med den rödgröna politiken. De stora sänkningarna av inkomstskatten behålls, liksom huvuddelen av sänkningen av fastighetsskatten. Därutöver skall också pensionärerna få rejäla skattesänkningar med de rödgröna.

Visst finns det tydliga skillnader mellan regeringsalternativen, men de är inte så dramatiska som valretoriken låter påskina.

Det handlar som så ofta om mindre steg. De rödgröna vill sänka eller ta bort redan låga taxor i sådant som förskola, museer, tandvård eller hemtjänst. Det kan på kort sikt te sig lockande, men göra det svårare att klara välfärden på sikt när kostnaderna och kraven ökar i takt med att fler blir äldre.

De rödgröna vill på någon punkt skärpa arbetsrätten, medan Moderaterna håller emot de andra borgerliga partiernas krav på uppluckring. På tisdagens seminarium i VLT-huset talade alla partier, som framgått på nyhetsplats, om att göra det lättare för små företag att växa och anställa fler. Men inte desto mindre vill de rödgröna i sitt manifest tvinga alla företag, inte som nu de med mer än 25 anställda, att varje år göra jämställdhetsplaner med lönekartläggning och handlingsplaner. Sådana byråkratiska krav lär inte locka fler att bli företagare eller att börja anställa i riktigt små företag.