Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visst kan man avge nyårslöften. Men man ska vara lite snäll mot sig själv också, så man har en chans att hålla dem.

Massvis av nyårslöften avges och många sätter för höga mål. Går man ut för hårt är risken stor att man misslyckas. Det är därför som så många avger samma nyårslöfte år efter år.

Gott nytt år brukar vi tillönska varandra på nyårsnatten. Frampå nyårsdagens förmiddag, när vi vaknar, till heter det god fortsättning.

För många betyder ett nytt år också nystart. Man kan stryka ett streck över allt gammalt – det nya året är som ett oskrivet blad. Möjligheterna känns oändliga – inte minst när man står där mitt i natten och ser fyrverkerierna spraka i fantastiska färger och formationer. Upprymd av stunden är man beredd att lova nästan vad som helst.

I många avseenden blir det nya året mycket vad man själv gör det till. Åtskilliga människor lovar sig själv att i år ska de minsann sluta röka, börja träna och leva sunt. När det nya året börjar svämmar gymmen över av nya medlemmar som lovat sig själva att börja motionera. Men hur länge håller det? Hur god blir fortsättningen på det nya året? Som framgår på nyhetsplats håller de goda föresatserna oftast bara runt en månad. Sedan vinner latmasken över många, och tv-soffan har återigen en större lockelse än löpbandet och gympapasset.

Ervin Akkurt, vice platschef på Njoy, säger till VLT att många går ut för hårt, sätter för höga träningsmål. Och visst är det så. För hur lyder egentligen det där nyårslöftet? ”I år ska jag...” Man sätter alltså upp målet för hela året. Man glömmer ofta hur viktigt det är att sätta små delmål på vägen.

Vad är det man brukar säga? Rom byggdes inte på en dag. Nej, och inte god hälsa och bra vanor heller. God vilja är förvisso viktig att ha när man ska börja med nya vanor. Uthållig och envis är också bra att vara.

Så här års överöses vi av bantningskurer och diettips i allehanda tidningar. Det slår aldrig fel. Strax före jul var det överdådig och kaloririk jul- och festmat som gällde.

Så här är det, år efter år. Och nyår infaller ju så lägligt en vecka efter julens alla utsvävningar. Det dåliga samvetet över att man egentligen ätit för mycket och tittat för mycket på tv gör sig gällande på nyårsafton. Det är då man bestämmer sig för att avge nyårslöftet om ett bättre leverne nästa år. Men först slår man på extra stort på nyårs-afton, som en avskedsfest för alla gamla och dåliga vanor.

När man väl har bestämt sig vill man ha snabba resultat. Men vitsen med att byta vanor måste väl ändå vara att hitta ett levnadssätt som fungerar för en längre tid – inte en quick fix som i bästa fall fungerar den där första månaden på det nya året.

Nyårslöften är därför lite som fyrverkier. De avges under högtidliga former, de är vackra och intensiva men har inte särskilt lång livslängd.

Visst kan man avge nyårslöften. Men man ska komma ihåg att vara lite snäll mot sig själv också, så man har en chans att hålla dem. För man vill ju lyckas!

Sätt upp rimliga mål och delmål. Annars är risken stor att man står där nästa nyårs-afton och lovar samma sak igen.