Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visst kan man ha synpunkter på om vi ska ha monarkin kvar eller ej. Man kan också ta en paus från all klagolåt och bara glädjas med de nygifta.

Kronprinsessan har fått sin prins och världen fick se på. Men nu när bröllopsyran har lagt sig gör sig all världens bekymmer påminda igen.

Det var som om ”alla” stannade upp under en dag för att följa kronprinsessans väg till altaret i lördags. Till och med lågtrycken och regnmolnen tog en paus. Även vi som ”bara” följde alltsammans via tv-apparaterna där hemma fick en känsla av att också vi var på bröllop, från gästernas ankomst till kyrkan till både tårta och brudvals många timmar senare.

Kronprinsessan Victoria har växt upp i offentlighetens ibland obarmhärtiga ljus och det var en ynnest att få ta så stor del av hennes och, numera, prins Daniels stora dag. Brudparets önskemål att bröllopet skulle vara inkluderande uppfylldes med råge.

I går svämmade kvällstidningarna nästan över av bilder från och tyck till-möjligheter om bröllopet. Allt ifrån de kvinnliga gästernas klänningar till de tal som hölls under kvällen. Det var knappast förvånande att det fanns de som tyckte att de personligt hållna talen, från såväl brudens far, brudgummens far som brudgummens till sin brud, var dåliga.

Det förde tankarna till det citat som stod på familjesidorna i lördagens VLT: ”Den som letar efter fel finner ingenting annat.”

Visst kan man ha synpunkter på om vi ska ha monarkin kvar i Sverige eller ej, att bröllopet som sådant var störande påkostat, att det var slöseri med skattepengar med direktsänd tv i så många många timmar. Det stod att läsa på text-tv under lördagskvällen att republikanska föreningen fått extra många nya medlemmar den senaste tiden. Som sagt, vill man hitta saker att klaga på, så finner man dem.

Man kan också ta en paus från all klagolåt och bara glädjas med de nygifta för en stund. Glädjas åt att de hade tur med vädret, att arrangemanget var lyckat och att de äntligen har fått varandra. Kungligheter från när och fjärran har rest eller ska resa hem. Stockholm kan ta bort alla avspärrningar och allt kan återgå till det normala i huvudstaden.

För nu när bröllopsyran har lagt sig gör sig all världens bekymmer påminda igen. Regnet vräker ned på sina håll – i södra Europa, i Kina och i Åre – och ställer till med stor förödelse.

I bröllopsfestligheternas skugga har människor, precis som de flesta andra helger, tyvärr blivit misshandlade, knivskurna och skjutna.

Den burmesiska frihetskämpen Aung San Suu Kyi tvingades fira, i den mån hon firade alls, sin 65-årsdag i husarrest.

Och så oljekatastrofen i Mexikanska golfen förstås. Oljan fortsätter att strömma ut och BP:s försök att verka ansvarstagande och att visa medkänsla med de drabbade misslyckas gång på gång.

Styrelseordföranden Carl-Henric Svanberg har lyckats förolämpa delar av det amerikanska folket och verkar, bildligt talat, vara ute och segla när han inte tycks ha någon som helst koll på vilka beslut hans styrelse fattar. BP:s vd Tony Hayward har inte alls fråntagits ansvaret förbekämpningen av oljeläckaget, vilket Svanberg påstått i tv. Hayward är för övrigt också ute och seglar, fast i bokstavlig mening.

Visst kan det finnas ett värde i att ta en paus och ladda batterierna inför kommande tuffa uppgifter men det gäller att välja rätt aktivitet vid rätt tidpunkt. Att åka i väg och segla, långt bort ifrån allt vad olje-utsläpp heter, är kanske inte det optimala just nu.