Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vitaminen som inte får säljas

Kommunen förbjuder Rolf Forslund från att sälja ett kosttillskott för att dosen är för hög. Han menar att dosen är tillåten i EU och att tillskottet säljs i andra butiker i Västerås.

Förbudet gäller ett vitamin-D som Rolf Forslund via sitt företag säljer till bland annat hälsokostbutiker.

Dosen överstiger eller tangerar den övre gräns för säkert intag som Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet bestämt.

Problemet är bara att det enligt Rolf Forslund inte finns någon lag inom EU som reglerar dosen.

– Det man klubbat gäller hälsopåståenden. Kring maxgränser finns ingen lag. I stället följer man en guide som publicerades 2006 och som inte klubbats.

Ingen varning

Enligt Rolf Forslund har heller inte livsmedelsverket gått ut med någon varning.

– Du kan hitta produkten i många butiker i Västerås liksom övriga Sverige. Förbudet gäller mitt lilla företag och en liten hälsokostbutik i Västerås. Det Västerås stad gör skadar mitt företag för det låter som jag säljer skadliga grejer när många i stället lider brist på D-vitamin.

Maria Sandfur på miljö-och hälsoskyddsförvaltningen försvarar beslutet.

– Enligt livsmedelslagen ska man ta det säkra före det osäkra. Vad gäller vitaminer varierar känsligheten mycket. Vi måste vara säkra på att det är säkert för alla.

Men varför förbjuds då inte andra från att sälja?

– Vi kan bara agera mot företag som finns i Västerås. Vi har inte möjlighet att agera mot de som har sin bas i andra kommuner.

Men då drabbas ett litet företag och stora kedjor med bas på annat håll går fria?

– Tyvärr är det så och rent krasst kan vi inte ta hänsyn till det. Vi måste agera för att skydda medborgarna och konsumenterna.