Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vitaminsäljare överklagar – anmäler Västerås till EU

Västeråshandlaren bakom Vitaminupproret överklagar säljförbudet av åtta kosttillskott och anmäler Västerås stad till EU-kommissionen.

Västerås. Grossisten Rolf Forslund importerar näringsämnen från England som han säljer till hälsokostbutiker och andra. Miljö- och konsumentnämnden i Västerås förbjuder honom att sälja livsmedel som anses överskrida rekommenderad maxdos av vitamin- och mineralhalter.

Det handlar om vitamin B6, som han säljer i 50 milligram, men där rekommendationen är 25 milligram. Vitamin E, som Forslunds tillverkare rekommenderar upp till 536 milligram som intag, medan Miljö- och konsumentnämnden hänvisar till en rapport som rekommenderar 300 milligram. Zink, säljer Forslund i upp till 50 milligram, medan rekommendationen är 25 milligram. D-Vitamin, 100 mikrogram, där det rekommenderade dosen är strax under 100 mikrogram som kosttillskott, men någon exakt gräns har inte angetts i den hänvisade rapporten.

Forslund har överklagat förbudet till länsstyrelsen och startat ett Vitaminuppror.

– 3 500 namnteckningar hittills. Jag har folkligt stöd och stöd från läkare och forskare som upprörs över beslutet i Västerås, säger Rolf Forslund. Som reagerar över att EU-rapporten som rekommendationerna syftar till är 14 år gammal.

Tills länsstyrelsen fattat beslut i ärendet kan han fortsätta att sälja vitamintabletterna. Men han är djupt upprörd över vad han uppfattar som ”häxjakt”.

– Västerås målar upp en skräckpropaganda i media. Jag är häxstämplad och har fått det största säljförbudet på flest produkter i Sverige trots att jag är extremt seriös och jobbar med forskningsbaserade tillskott. Flera av de här produkterna säljs fritt på apotek i högre doser än vad som rekommenderas – utan konsekvenser.

– Jag är sjuksköterska och skulle aldrig sälja produkter om man misstänker farliga biverkningar.

Överklagandet sköts av en advokatbyrå. Forslund har också ifrågasatt säljförbudet hos Livsmedelsverket och lokala miljöpolitiker.

– Jag används som försökskanin. Myndigheterna vill testa om kontrollhandboken håller juridiskt.

Västeråshandlaren tänker också anmäla Västerås för EU-kommissionen.

– Det finns ingen lagstadgad maxgräns i Sverige. De har förbjudit basprodukter som säljs i 50 länder, varav 25 EU-länder dagligen.

– Producenten i England vill anmäla Västerås för brott mot frihandelsavtal. Det handlar om produkter som sålts i 30 år utan rapporter om skadliga biverkningar.

Drar ärendet ut på tiden riskerar företagaren konkurs.

– Min försäljning har sjunkit med 200 000 kronor på en månad, Advokatkostnaderna lär bli skyhöga. Mitt lilla företag (Kenkou Selfcare AB) riskerar att tippa över.

I Västerås välkomnas pågående vitamindebatt av miljö- och hälsoskyddsförvaltningen som ska svara på det 17 sidor långa överklagandet.

– Ärendet väcker uppmärksamhet i hela Sverige. Det är bra att frågan debatteras. Vetenskapliga rekommendationer från EU genom vetenskapliga rådet EFSA sätter en övre gräns för säkert intag av vitaminer och mineraler. Vi anser det vara ett bra värde att utgå från för den vanlige konsumenten, säger hälsoinspektören Andreas Berg-Mörén.

– Kosttillskottbranschen går mot att mer är bättre, och att höga halter är hälsosamma. Är det ens hälsosamt?

Nästa tisdag: Intervju med Andreas Berg-Murén, livsmedelsinspektör, om kosttillskotten i stan.