Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vittnen: Han körde för fort

Vittnena var bestämda: Mohammed Hussein körde för fort när de två missionärerna var på väg över övergångsstället. 19-årige Mason Bailey hade inte en chans att väja undan. ”Den ena gjorde ett rätt val, den andra gjorde ett fel val”, sa ett vittnena.

Kompisen lyckades fly till trottoaren på vänster sida, Mason Bailey försökte ta sig tillbaka till tryggheten på andra sidan när bilen kom åkande emot dem.

- Det var fruktansvärt att se. Chockartat, sa vittnet.

Kraschen blev våldsam. Mason Bailey hamnade på bilens motorhuv och ruta, och flög sedan 27 meter i luften innan han föll till marken. Han omkom på platsen.

Läs mer: Dödsolyckan i rätten

Under tisdagen när rättegången inleddes fick vi för första gången höra den 23-årige Mohammed Husseins version av det som hände. Han står åtalad för grovt vållande till annans död, vårdslöshet i trafik och rattfylleri.

I lånad Mercedes var han ute och körde bil tillsammans med sina bröder.

Läs också: VLT:s chefredaktör om namnpubliceringen

Vid övergångsstället i korsningen Narvavägen-Hammarbacksvägen skedde olyckan.

Hussein nekade till att han skulle ha kört så fort som vittnen sa, enligt dem mellan 80 och 100 kilometer.

- Alltså, jag körde fortare än det tillåtna 40 kilometer men inte så fort, jag skulle tippa på mellan 55 och 60 kilometer, sa han.

Hans egen teori till olyckan var att han blev bländad av en mötande bil.

- Det var mörkt ute, det var skumt på platsen. Efter att jag blivit bländad såg jag tre eller fyra personer på övergångsstället och då var det för sent. Om jag inte svängt åt vänster hade fler personer skadats, sa han.

Läs mer: Olyckskorsning blir säkrare

Han minns inte om han bromsade.

- Jag fick panik.

Någon vecka innan hade han rökt marijuana.

- Men jag var inte påverkad, jag var helt nykter. Den där dagen tillbringade jag med min familj, jag hade lånat bilen av min kompis för att handla med min morsa. Sen hade vi gäster. Det var inga konstigheter med mig.

Enligt Mohammed Husseins minnesbild var det mycket folk och bilar i rörelse olyckskvällen. Bland annat skulle en bil ha legat före honom på Narvavägen och skymt sikten. Hans minnesbild delades inte av de andra vittnena.

- Nej, det var ingen annan bil där, sa ett vittne.

I december släpptes han från sitt fängelsestraff i Tyskland. Sedan dess har han inte gjort någonting.

- Först vill jag se vad det blir av det här. Jag vill jobba och skaffa mig en utbildning.

Hur känns det att ha två liv på ditt samvete?

- Det är hemskt. Jag har mardrömmar varje natt, och det har jag haft sedan dag ett.

Under onsdagen fortsätter rättegången och då ska ett inspelat förhör med Mason Baileys kamrat spelas upp för rätten. Kamraten är sedan en tid tillbaka i hemlandet i USA efter sin tid som missionär.

Läs också: Mason Bailey omkom i olyckan