Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VL: Det finns enklare sätt att köpa bussbiljett – till ett lägre pris

Sedan 2009 har vi haft kontantfritt resande i Västerås kommun. Som en följd av detta och som en av många olika lösningar installerade vi då betalkortsterminaler i samtliga bussar.

På senare tid har användningen av denna funktion ökat, vilket medfört att vi inte längre kan leverera den kvalitet och punktlighet i trafiken som vi önskar. Följden har blivit att våra resenärer missar både tåg och byten till andra bussar.

Information om detta har inkommit både från resenärer som pendlar till jobb och skola samt från förare vars arbetssituation i och med detta försämrats. Att inte kunna hålla körtider, och att inte hinna få sin rast vid ändhållplatserna, blir ett stressmoment och inte en acceptabel arbetsmiljö.

Avsikten med den föreslagna prishöjningen är därför att få en bättre och snabbare resa för våra resenärer och samtidigt också en bättre arbetsmiljö för våra förare. Den föreslagna höjningen gäller endast för resor inom Västerås stadstrafik och vid köp av enkelbiljett på bussen. Vi gör detta för att resenärerna ska få den kvalitet och punktlighet i trafiken som de har rätt till.

Vi har full respekt för våra resenärer som i dag köper enkelbiljett med sitt betalkort. Det finns dock alternativa sätt att köpa enkelbiljetter på med oförändrat pris: sms-biljett, i biljettautomater och med värdekuponger som säljs hos ombuden samt alternativa betallösningar som även är mer fördelaktigt för kunden.

Reser man mer sällan är till exempel vårt 10-resorskort ett mer fördelaktigt alternativ för kunden rent ekonomiskt. Kortet kostar 180 kronor, vilket motsvarar 18 kronor per resa. Om man dessutom har möjlighet att utnyttja den så kallade övergångstiden för sin återresa (inom tre timmar) kommer man ner till ett pris på 9 kronor per resa.

Ett 10-resorskort kan också användas så länge det finns resor kvar på kortet. Det finns således inte någon begränsning i tid för när resorna måste förbrukas.Som kund kan man ha sitt kort hemma eller i plånboken och använda det när man har behov av det.

Den som reser mer regelbundet i stadstrafiken, till exempel till och från arbete eller studier, kan köpa vårt fördelaktiga Västeråskort som innebär 40 resor och motsvarar cirka 15 kronor per resa.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel