Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VL vill chockhöja biljettpriset

Nästan alla stadsbussar i Västerås är försenade. Orsaken är att allt fler vill betala sin biljett med kort ombord på bussen.

–Det är jättebesvärligt för oss, säger Maria Linder, områdeschef för Västmanlands Lokaltrafik, VL.

Enligt Maria Linder har antalet kortbetalande bussresenärer ökat med 50 procent det senaste året. Varje korttransaktion tar mellan 30 och 60 sekunder och försinkar bussarna så att de inte kan hålla tidtabellen.

– I stort sett alla linjer blir försenade och folk blir upprörda, säger hon.

Förutom att resan tar längre tid och resenärer riskerar att missa anslutningsbussar och tåg har situationen enligt VL blivit ett arbetsmiljöproblem för busschaufförerna.

–De får det jättestressigt, säger Maria Linder.

En av chaufförerna som är kritiska mot systemet är Kent Palevik, som har kört buss i tre år.

– Det är ju tyvärr så att det är lite irriterande. Det tar nästan en minut för varje köp. Förra veckan körde jag linje 15 från Bäckby, och då var det elva kortbetalningar vilket sinkade turen med nio minuter. Den marginalen har vi inte i tidtabellen.

Kent Palevik säger att många passagerare blir otåliga när någon ska betala med kort.

– Ja, det hörs suckar och stön.

Maria Linder tror att det är bekvämlighet som gör att resenärer väljer att köpa sin biljett ombord på bussen.

–Biljettförsäljningen i automaterna och på våra försäljningsställen minskar. Folk tycker det är smidigare att betala direkt på bussen än att köpa biljetten i förväg, säger hon.

Bussföraren Kent Palevik tror snarare att det beror på att det är så glest med automater på hållplatserna.

– Man får ju skaffa fram fler automater till att börja med, säger han.

Sms-biljetterna var mycket populära när de infördes men nu har försäljningen sjunkit även där.

–Det verkar som om inte ens ungdomar vill använda telefonen för att köpa biljetter längre utan gör det med betalkort, säger Maria Linder.

För att råda bot på problemet föreslår VL att priset på en enkelbiljett som köps ombord på bussen ska höjas till 40 kronor för vuxen och 30 kronor för barn. Men eftersom det är kommunen som reglerar busstaxorna måste beslutet fattas av Västerås stads politiker.

– Vi vill inte att priset ska höjas i dagsläget utan vill hellre hitta andra lösningar, säger Carin Lidman, socialdemokrat och ordförande för tekniska nämnden i Västerås där frågan bereds.

Moderaternas Anna Hård af Segerstad, andre vice ordförande i tekniska nämnden, är inte lika negativt inställd till dyrare biljett ombord på bussen.

– Det kan vara ett alternativ att höja priset eller att ta bort möjligheten att betala på bussen. Vi ser gärna en översyn av hela biljettsystemet, säger hon.

Biljettköp på bussen

2009 togs möjligheten att betala med kontanter ombord på bussarna bort. Ville man betala sin enkelbiljett med kort ombord på bussen fick man betala en extra avgift på 20 kronor. I augusti 2010 togs extraavgiften bort eftersom det blev förbjudet att ta ut den typen av avgift kopplat till betalkorten.

I dag kostar en enkelbiljett 22 kronor för vuxen och 11 kronor för barn på stadsbussarna. Det är samma pris oavsett om man köper biljetten i automat, med sms eller ombord på bussen.

VL:s förslag att höja priset på enkelbiljett gäller endast biljett som köps ombord på bussen. Övriga biljetter och tiokort påverkas inte.