Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VLT förlorade i AD

Promedia, där Vestmanlands Läns Tidning, VLT, ingår, och arbetsgivarorganisationen Medieföretagen har förlorat ett principiellt viktigt mål i Arbetsdomstolen, AD.

Tvisten gällde hur en paragraf i kollektivavtalet skulle tolkas på VLT. Men utslaget får betydelse för alla redaktioner i landet, framför allt de som kommer ut sex dagar i veckan.

Enligt kollektivavtalet mellan facket, Svenska Journalistförbundet, SJF, och Medieföretagen ska medarbetare på redaktioner få kompledigt en annan dag när en helgdag, som inte är söndag, infaller på en ordinarie ledighetsdag.

Men det finns ett undantag i avtalet, medarbetare som arbetar kontinuerligt måndag till fredag har inte rätt till kompledigt.

Oftast är detta inget problem, medarbetare som har schemalagd ledighet på till exempel långfredagen, då övriga på redaktionen ”automatiskt” för ledigt precis som de flesta andra i samhället, får sin kompledighet på annan dag.

Problemet uppstår när lördagen är en helgdag, som midsommardagen och Alla helgons dag, då praktiskt taget alla på en sexdagarstidning ändå är lediga. Ska de ändå ha kompledigt?

Den frågan avgörs av hur man ska tolka ordet kontinuerligt.

SJF menar att om den som i sin schemacykel har en ordinarie arbetsdag förlagd till en lördag eller söndag är inte arbetstiden kontinuerligt förlagd till måndag-fredag. Medieföretagen menar att om helgarbete förekommer var åttonde veckoslut eller mer sällan får arbetstiden anses kontinuerligt förlagd måndag-fredag.

Arbetsdomstolen dömde till förmån för SJF, och nu får Promedia och Medieföretagen även ersätta motpartens rättegångskostnader på sammanlagt 252 812 kronor.

– Domen slår fast att arbetsgivarna inte ensidigt kan tillföra nya regler som urholkar det kollektivavtal parterna träffat, säger SJF:s ordförande Jonas Nordling.