Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VLT granskar bilbränderna: "Vissa mår bra av att bränna bilar"

 
Bilbränder
Visa alla artiklar

Västerås toppar bilbrandsstatistiken i landet, trots att det inte är fattigare eller mer segregerat här än i andra liknande städer, faktorer som brukar leda till bilbränder. Varför är Västerås så hårt drabbat? VLT:s reporter Karin Thornberg har sökt svar på frågan.

– Vissa mår bra av att bränna bilar. Det känns bra att ge igen på samhället.

Killen på Bäckby torg är svartklädd, i övre tonåren och har bott på Bäckby i hela sitt liv. Hans sanning är hämtad direkt ifrån torget, där han hänger på eftermiddagar och kvällar tillsammans med sina kompisar.

Just nu är han ensam. En kort stund senare ska kompisarna ansluta, kanske tio killar till i samma svarta dunjacka-jeans-uniform, och då vill ingen längre prata med mig.

Men nu berättar han att de inte gillar polisen. Polisen trakasserar dem, och det är därför de är besvikna på samhället. De får ingen chans.

Han pekar bort mot väggen med neddragna butiksjalusier, huvudbyggnaden i Bäckby centrum, som brann tidigare i år.

– De kan komma ut hit och så ställer de upp oss mot den väggen där. Eller också där borta, säger han och pekar mot byggnaden mittemot, runt hörnet från bankomaten.

Det han berättar är typiskt.

Manne Gerell, som är kriminolog och har lagt stort fokus på just bilbränder, säger att det brinner flest bilar, där det är fattigt, segregerat och bor många ungdomar. När det är fattigt är det ofta trångbott, och då är ungdomarna mer utomhus.

Att tända eld på bilar gör man i grupp, eller för att kunna berätta det för en grupp. Och för att det ska fungera måste det finnas en stor grupp ungdomar som känner sig utanför.

På Råby bor en annan ung kille, som jag får kontakt med via internet. Också han vill vara anonym, han vill inte ens träffa mig, men svarar på frågor på mejl.

Han berättar om utanförskap. Han undrar varför jag inte skriver om hur ungdomarna på Råby blir särbehandlade och dömda på förhand.

När en bil brinner tänker alla, dom här är djur och idioter. Folk ser inte hur ungdomar blir särbehandlade varje dag.

”När en bil brinner tänker alla, dom här är djur och idioter. Folk ser inte hur ungdomar blir särbehandlade varje dag. Det är inte fel på människorna här, folk i orten har mer talang än alla andra, men vem vill se vår talang, vem vill höra det vi vill säga?”

Men varför just bilar? Det drabbar ju dessutom deras egna grannar, människor som i allmänhet inte heller har det så gott ställt.

Han svarar: ”Det enda som syns för folk är när bilar brinner, därför tror jag barn och ungdomar använder det som ett rop på hjälp.”

Christer Karlsson är ex-kriminell, och ex-västeråsare. I dag jobbar han för KRIS, kriminellas revansch i samhället. Han menar att det går trender även i brott. På 70-talet vandaliserade de kriminella ungdomarna telefonkiosker, på 90-talet busskurer. Nu på 2010-talet är det bilar som förstörs.

– Att förstöra saker, det var ju där man fick lite uppmärksamhet. Och i dag får man ju mer uppmärksamhet för det. Då på 50-60 talet fanns det inte sociala medier, och inga medier skrev om detta. I dag till och med filmar man och lägger ut filmen.

Polisen är på Råby varje dag och natt, lyser med helljus mot ungdomarna i centrum.

Råbykillen jag mejlar med håller också till på ett internetforum. I kommentarerna på forumet pågår diskussioner om vem som har det stökigast. Någon från Husby utanför Stockholm tycker inte att Råbyborna har något att komma med, och uppmanar dem att komma till Husby i stället så de får se vad ghetto verkligen är.

Råbykillen skriver: ”Polisen är på Råby varje dag och natt, lyser med helljus mot ungdomarna i centrum, ställer alla mot väggar, frågar dumma saker som har ni inget hem, sen visiterar utan anledning, och du kan inte göra något åt det för bara du säger något tillbaka blir du tagen med våld till polisstationen där du får tillbringa resten av din natt.”

Polisen igen. Polisen som inte tycker att de har tillräckliga resurser att vara på plats ute på de områden som är stökiga. Per Ågren, som är polisområdeschef har vid flera tillfällen sagt att han vill ha områdespoliser. Alltså mer polisnärvaro. Poliser som känner både området och dem som bor där.

Det närmaste vi kommer i dag är ungdomspoliserna. De är bara två och heter Anna och Ola. De gör det arbete som både politiker och polis vill ha mer av. Närvarar, även när det inte har hänt något. De har en stor fördel framför dem som är enbart så kallade utryckningspoliser.

– Ungdomarna känner oss vid namn och det ger oss fördelar, säger Anna.

Den relationen gör att det inte lika ofta blir kollision när de kommer till området, som när en utryckningspolis som ungdomarna aldrig sett kommer dit och visiterar någon.

Men helt okomplicerad är inte Anna och Olas relation till unga kriminella. På sociala medier där ungdomar håller till frodas en polishatande jargong och kultur. Du hittar sida upp och sida ner med raplåtar, lokala från Västerås stadsdelar med låttexter om att växa upp i ”ghettot”, med bilder på brinnande bilar och rader som ”fuck aina”.

Vad säger det om kulturen bland ungdomarna som ligger bakom de här filmerna?

– Den allmänna inställningen är att man inte ska tycka om poliser. Men de som tycker så behöver inte ha haft med polisen att göra. De tycker illa om polisen för att man ska tycka illa om polisen, säger Ola.

Anna och Ola får också höra att ”vi hatar poliser, men inte er”.

– Det är en hatkärlek. Men det är klart, den som håller på med kriminell verksamhet uppskattar ju inte att polisen kommer, säger Anna.

Jag märker att jag talar i svepande termer. Jag säger ”ungdomarna” på ”de här områdena”. Men vilka är de?

– Det är inte bara ungdomar, protesterar Anna och får medhåll av Ola.

Hur gamla är de då?

– Från 13-årsåldern och ända upp till 25-30 år, säger Ola.

I år har det brunnit mest på Bäckby (14 bränder), och näst mest på Skallberget och Råby (11 bränder). Det är svårt att knyta några individer till brotten. De sker när det är tomt på platsen, och när elden väl tar sig är gärningsmannen redan borta. De tekniska bevisen brinner upp.

Man ser på dem att de vet. Rykten sprids snabbt.

Jag frågar Lena Tysk, polisområdeschef i Västmanland, om någon åkt fast för att ha tänt eld på en bil i år. Hon kan inte hitta ett enda fall som lämnats vidare till åklagare.

2016 är första året som det går att söka i polisens system på specifikt bilbrand. Det har fått en egen brottskod, efter att tidigare har halkat in bland andra bränder och skadegörelse, vilket gjort det svårt för polisen, och därmed också för oss journalister, att få en överblick. I takt med att bilbränderna har ökat har polisen fått behov av att i sin egen statistik skilja ut bilbränderna från andra brott.

Anna och Ola vet inte heller vilka som startar bränderna. Men de vet att många ungdomar vet.

– Man ser på dem att de vet. Rykten sprids snabbt, säger Anna.

Men ingen vill prata med polisen om det. Ingen vill vara en golare.

Läs mer: Här brinner bilen på Råby

Tillbaka till den unga killen på Bäckby torg.

– Jag vet typ alla som bränner bilar.

När en bil brinner vet han kanske inte direkt vem som gjort det. Men snacket går och snart vet han, alla vet. Utom några få gånger, då det är fortsatt tyst. Då vet han också vad som hänt.

– Då är det försäkringsbedrägeri. De har tänt på själva.

Det mesta tyder på att bara en liten del av bilbränderna är försök till försäkringsbedrägerier, även om det troligen finns ett stort mörkertal. Av alla skadeärenden brukar bedrägerierna utgöra 10-15 procent.

– Vi tror åtminstone att det är en något större andel vad gäller bilbränder, säger Mikael Hellberg, skadechef på Länsförsäkringar Bergslagen.

Många av bilarna som brinner upp har bara trafikförsäkring, vilken inte omfattar brand, och når aldrig försäkringsbolagen. I andra fall lyckas inte försäkringsbolagen, trots grundlig undersökning, slå fast att det är ett bedrägeri.

Forskningen har de faktorer som gör att ett område har många bilbränder. Fattigdom, segregation och många ungdomar. Men varför Västerås? Västerås har i flera år legat högt upp i statistiken över antal bilbränder sett till folkmängden. Förra året var bränderna 57 till antalet. 2010 var de 30. Fram till den 24 oktober i år hade 88 bilbränder startats. Bara det är en 54-procentig ökning mot 2015 och året är inte slut än.

Vi har inget Rosengård som i Malmö, eller Vivalla som Örebro.

Samtidigt har till exempel Eskilstuna oerhört många fler socialbidragstagare, vilket är ett - om än trubbigt - mått på fattigdom. Västerås sticker heller inte ut när det gäller inkomstskillnader mellan områden. Och vi har inget Rosengård som i Malmö, eller Vivalla som Örebro. Bäckby, som har drabbats av flest bilbränder i år, har visserligen pekats ut som ett utsatt område när polisen i februari listade landets 53 socialt mest utsatta bostadsområden, men låg långt ner på listan.

Vår karta för i år visar en väldigt stark koncentration till tre områden i huvudsak. Bäckby, Skallberget och Råby. Råby och Bäckby är områden med ganska lika karaktär. Stor andel personer med utländsk bakgrund, en arbetslöshet runt 20 procent, och hög andel personer med socialbidrag. Skallberget har högre medelinkomst, lägre arbetslöshet, betydligt färre personer med utländsk bakgrund, men ungefär lika många hushåll med socialbidrag.

Per Ågren, lokalpolisområdeschef i Västerås, är inte förvånad över statistiken.

– Det har varit ganska mycket bekymmer runt Karlfeldtsplatsen, och vi har nämnt Skallberget i det här sammanhanget hela tiden.

Skallberget är ett exempel på att det inte enbart är det socioekonomisk svaga området som drabbas.

– I det här fallet är det en ytterst begränsad krets av personer som bor där, som lockar till sig andra, säger Per Ågren.

"Det finns triggers i det här som handlar om uppmärksamhet."

Men fortfarande har vi ingenting som specifikt pekar ut Västerås. Varför här? Jag lanserar en teori för Per Ågren, som möjligen kan skilja ut Västerås från andra städer, men som kan vara svår att belägga. Kan det vara så att trenden att bränna bilar växt sig extra stor just här? Att snacket i sociala medier är extra intensivt?

I utredningen om den stora branden i Önstaskolans gymnastiksal fanns till exempel uppgifter om att Önstakillarna tävlade med ungdomar på andra områden om att göra de värsta sakerna. De hade ett konto på instagram där de la upp olika händelser. I materialet finns också uppgifter om en annan brand, på en släpvagn, som två av de dömda pojkarna anlade vid ett annat tillfälle. Deras enda motiv till att göra det var att de ville göra en film med eld att lägga upp på sitt Instagram-konto.

Per Ågren har fått fler signaler på att det kan ligga något i den teorin.

– Ja, sedan kan det säkert ifrågasättas vetenskapligt. Men i det utredningsmaterial vi har så får vi den typen av uppgifter. Det finns triggers i det här som handlar om uppmärksamhet. Det finns tävlan mellan områden och tävlan mellan städer. Man vill vara värst.

Polisen har rätt att visitera

En polisman får kroppsvisitera en person i den utsträckning det behövs för att söka efter vapen eller andra farliga föremål som är ägnade att användas vid brott mot liv eller hälsa eller föremål som är ägnade att användas som hjälpmedel vid brott som innefattar skada på egendom, om det finns särskild anledning anta att den som avses med åtgärden bär ett sådant föremål med sig.

Ur Polislagen 19 §