Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VLT granskar: Negativ utveckling för hockeyn

Antalet idrottsutövare sjunker drastiskt – i en dyr sport. Ishockeyn har blivit en klassfråga där inte alla har möjlighet att börja spela. – Småklubbarna slåss för sin överlevnad, säger Håkan Westborg, ordförande i Västmanlands ishockeyförbund.

I en allt mer högteknologisk värld får idrotten bland ungdomar stå tillbaka för datorspelande, surfning på Ipads och så vidare.

På skolrasterna har spontanidrotten praktiskt taget försvunnit. Landhockeyklubbor och liknande har ersatts av smartphones.

Tar man en titt på statistiken från Riksidrottsförbundet (RF) har antalet idrottsutövare bland barn sjunkit brutalt mycket under en tioårsperiod.

Totalt har det organiserade idrottsutövandet bland barn och ungdomar minskat med en tiondel mellan 2004 och 2013. Antalet deltagartillfällen har minskat med 7,2 miljoner eller 12 procent.

Basket har tappat mest

Bland de fem största lagsporterna (fotboll, innebandy, ishockey, handboll och basket) har utövandet procentuellt sett dalat mest inom basketen. Sporten har tappat en fjärdedel av alla deltagartillfällen.

För ishockeyn ligger tappet på 15 procent.

Västmanlands hockeybas Håkan Westborg är oroad över den negativa utvecklingen:

– Det är inte bra och många klubbar ute i länet får jobba hårt för att få ihop lag. Det är småklubbar som Sala, Fagersta och Hallstahammar som drabbas värst. De slåss för att överleva.

– De mindre klubbarna har långt ifrån lag i alla årskullar. De måste samarbeta med andra föreningar för att få ihop lag och kunna spela matcher.

VIK har ett annat problem

Länets klubb nummer ett, VIK Hockey, har det bra ställt i sin ungdomsrörelse men där finns ett annat problem:

– Där vet vi att de har väldigt svårt att få bra motstånd från andra klubbar i länet. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med lag.

Vad beror den här negativa utvecklingen på?

– Nästan alla lagidrotter tappar. Det är en tråkig utveckling. Det finns mycket annat som lockar i dagens samhälle och det är många som slutar i 13–14-årsåldern.

LÄS MER: Hela intervjun plus flera artiklar i ämnet hittar du i fredags tidning.