Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VLT instiftar stipendium till Lars Gustafssons minne

Vestmanlands Läns Tidning (VLT) hedrar Västeråsförfattaren Lars Gustafssons minne och instiftar ett stipendium till dem som verkar i hans anda.

Annons

Stipendiet är ett gemensamt initiativ av VLT och idékreatören och debattören Lars Luttropp, tidigare kommunalråd och ledare för Västeråsmoderaterna. Det kommer att utformas i sammarbete med Lars Gustafssons maka Agneta Blomqvist.

Lars Gustafsson gick bort 2 april i år och blev 79 år gammal. Han föddes i Västerås den 17 maj 1936. Här växte han upp och gick i skolan och vikarierade redan som 16-åring som reporter på VLT, innan han begav sig ut i världen för studier i Oxford och Uppsala.

Han kom att bli en internationellt mångfaldigt prisad författare, poet och samhällsdebattör, översatt till flera språk. Lars Gustafssons rika litterära produktion omfattar fler än hundra verk. Bland dem märks särskilt den samhällskritiska sviten ”Sprickorna i muren” och satiren ”Tennisspelarna”.

Som tänkare och akademiker var han verksam som professor i filosofi och germanska språk vid University of Texas i Austin 1983-2006. Hans mest kända samhällsfilosofiska bidrag är begreppet ”Problemformuleringsprivilegiet” som beskriver hur den offentliga makten och massmedierna i symbios sätter dagordningen för samhällsdebatten och tar kontroll över vad som får och inte får sägas i den.

– För Lars Gustafsson var det viktigaste att varje människa får växa i frihet. Det känns stort, viktigt och roligt att få hedra hans minne genom att bidra till att unga kreativa och begåvade människor får växa i sitt skapande och tänkande, säger VLT:s kulturredaktör Erik Jersenius

Stipendiet förvaltas av en stiftelse och en jury utser årligen en ung, begåvad person mellan 16 och 21 år, som utmärkt sig inom kulturområdet och som verkar i Lars Gustafssons anda. Priset delas ut på Lars Gustafssons födelsedag den 17 maj.

- Lars Gustafsson var själv en gång i tiden ung reporter på VLT. Det känns mycket fint att vi nu kan inrätta ett stipendium till hans minne, ett stipendium som kommer att hjälpa unga skribenter i deras fortsatta utveckling, säger VLT:s chefredaktör Daniel Nordström.

Stipendiesumman är ännu inte fastställd, men kommer årligen att vara 25 000 – 50 000 kronor.

Annons