Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VLT-priset 2017, kandidat 2: Andreas Bergwall – avslutade landslagskarriären med sjunde VM-guldet

Ännu ett VM-guld – hans sjunde i karriären.
Nu kan Andreas Bergwall för första gången få VLT-priset.

I två decennier har han varit svensk bandys odiskutable målvaktsjätte. Och vid 43 års ålder ses han fortfarande som världens bäste.

Sedan i februari är dock landslagskarriären över – men Andreas Bergwall avslutade den på bästa tänkbara vis när han som så många gånger tidigare spelade en nyckelroll när Sverige plockade hem VM-guldet. Länge i VM-finalen mot Ryssland såg det dock inte ut att bli så.

I halvtid ledde ryssarna med 3-1, och såg ut att vara på väg mot sitt femte raka VM-guld.

Men Sverige stod för en bragdartad vändning, som avslutades när Adam Gilljam på tilläggstid styrde in segermålet fram till 4-3.

Sveriges första VM-guld sedan 2012 – och det sjunde i karriären för Andreas Bergwall. Under turneringen hade han varit förtegen kring sin framtid i landslaget, men efter finalsegern avslöjade han att landslagskarriären nu var över efter 18 VM-turneringar, 195 landskamper, 117 VM-matcher och sju VM-guld.

– Jag hade bestämt mig för att om vi vinner så är det slut. Men jag ville inte ha något fokus på det, klart det är skönare att lämna så här, sade VSK-målvakten till Bandypuls dagen efter guldet.

Bergwalls sju VM-guld är flest i den svenska bandyhistorien. Faktum är att endast 21 andra spelare ens har gjort sju eller fler VM-turneringar.

FAKTA: VLT-priset, kandidat 2

Namn: Andreas Bergwall

Ålder: 43

Klubb: VSK Bandy

Sport: Bandy

Nominerad för: VM-guld på hemmaplan i Sandviken – hans sjunde i karriären