Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VLT:s kulturredaktör debatterar Bert i SVT: "Man ska ha respekt för kulturarvet"

SVT har valt att ta bort två avsnitt av ungdomsserien Bert från Öppet arkiv på grund av olämpligt innehåll – vilket har fått många att regera. Nu debatteras frågan i programmet Opinion Live. En av dem som tycker till är VLT:s kulturredaktör Erik Jersenius.

"Serien innehåller vissa scener med rasistiska uttryck som vi inte vill visa vår barnpublik. Därför har vi valt att inte publicera de avsnitt som innehåller denna typ av språkbruk/scener (så kallade black-face, n-ordet och nedsättande ord om homosexuella)." Så har Susanna Balsvik, ansvarig utgivare för Öppet arkiv, tidigare förklarat SVT:s beslut till TT.

Erik Jersenius å sin sida tycker så här:

– Väljer man att visa Bert ska man ha respekt för verket och visa alla avsnitt. Det är det som vore schyst mot skaparna och mot kulturarvet. Barn och unga har rätt att ta del av serien i sin helhet för att förstå den, säger han.

För att vara en barn- och ungdomsserie är Bert av hög kvalitet, menar Erik Jersenius.

– Det finns ett estetiskt värde i att visa serien. Den är lite speciell, hyperrealistisk. Jag skulle säga att ingen karaktär är speciellt sympatisk, det är en synisk serie.

Varför är det här en viktig fråga?

– Ska vi hålla på att stryka det vi inte tycker om så förvanskar vi historien. Det är en demokratisk rättighet att ta del av kulturarvet ocensurerat, sedan är det vuxenvärldens ansvar att förklara.

Varför tror du att det blivit en debatt kring det här?

– Ett skäl till att debatten kommit upp är för att vi fått moralpanik, serien krockar med vår tid därför att vi har en nymoralistisk anda där vi tänker oss att vi ska fostra våra barn till goda samhällsindivider. Då vänder man upp och ner på alla värden.

– Serien riktar sig till mellanstadienivå och uppåt, i den åldern ska man kunna distansera sig. Det finns bildande perspektiv, säger han.

Vad borde SVT göra?

– Jag tycker att man ska visa alla avsnitt i sin helhet och skriva en text till om att det kan innehålla stötande material och eventuellt ha en åldersrekommendation.

Opinion Live sänds ikväll (torsdag) klockan 22 i SVT 1. Förutom Erik Jersenius medverkar en av författarna bakom Bert Anders Jacobsson, lärarstudenten och mediestrategen Teysir Subhi och Susanna Balsvik, planeringsredaktör på SVT och ansvarig utgivare för Öppet arkiv.