Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VLT:s politiske redaktör får nytt jobb: ”Kommer garanterat att väcka debatt och diskussion”

I samband med att Dalarnas tidningar omorganiserar med en stor satsning på lokal journalistik, så stärker man även opinionsjournalistiken ute på orterna. Två politiska redaktörer blir tre. En av dem blir Gustav Ericsson, politisk redaktör på VLT.
– Med den här satsningen skapas möjligheter för att ge läsarna ännu mer kvalificerad lokal opinionsjournalistik i alla Dalarnas kommuner, säger DT:s chefredaktör Helena Nyman.

Anmäl text- och faktafel

En stor omorganisation sker nu på Dalarnas tidningar, där BT, NLT, SDT och NLT gör samma resa som Avesta Tidning gjorde i fjol och får egna chefredaktörer och ansvariga utgivare. Dessa fyra presenterades under tisdagen.

Förutom att lokalredaktionerna stärks – både vad gäller ledarskapet men även genom mer reporterkrafter – så görs nu även en satsning på opinionsjournalistiken.

DT har tidigare haft två politiska redaktörer: Jens Runnberg och Emma Høen Bustos.

Jens Runnberg, som har över 25 års erfarenhet av tidningsbranschen i länet, kommer nu att bli ny politisk redaktör för Borlänge Tidning. En tidning där han tidigare arbetat både som reporter och nyhetschef.

– Jag ser mycket fram emot börja arbeta för Borlänge Tidning där jag ju var nyhetschef för 24 år sedan. Borlänge är Dalarnas motor och är också särskilt politiskt intressant, med den nya majoritetens avtal i 100 punkter. Jag ser oberoende liberal maktkritik och granskning som ett kärnvärde i mitt nya uppdrag, säger Jens Runnberg.

Erik Nyholm, som presenterades som BT:s nya chefredaktör under tisdagen, är väldigt nöjd att Runnberg ansluter till redaktionen:

– Jag är väldigt glad över att Jens kommer att förstärka Borlänge Tidning. Han har inom ramen för DT varit den som haft uppdraget att bevaka Borlänge för ledarredaktionens räkning och har djup kunskap om och stort intresse för Borlänge. Det är en mycket bra rekrytering.

Emma Høen Bustos, som anställdes som politisk redaktör på DT förra hösten, kommer även fortsättningsvis att fortsätta ansvara för Falu-Kurirens ledarsida. Hon får även ansvar för opinionsjournalistiken på Mora tidning.

– De senaste månaderna har jag arbetat hårt för att styra DT:s ledarsida i en mer lokal riktning. Våra läsare vill ha vass opinionsjournalistik om det som bränner till i den egna vardagen. Det arbetet fortsätter och jag ser fram emot att tillsammans med ledarsidans gästkrönikörer lägga fullt fokus på Falu-Kuriren och Mora Tidning, säger Emma Høen Bustos.

Jens Runnberg och Emma Høen Bustos får även sällskap av ännu ett välbekant ansikte: Gustav Ericsson. Han har tidigare arbetat med ledarmaterialet både på DT, Gefle Dagblad och nu senast VLT, Vestmanlands Läns Tidning.

Ericsson kommer nu att ansvara för ledarsidorna på Södra Dalarnes Tidning, Nya Ludvika Tidning och Avesta tidning.

– Kommunerna i södra Dalarna är intressanta, inte minst med den historiska kopplingen till Bergslagen och bruksnäringen. Som uppvuxen i Hedemora och nu boende i Säter känns det spännande att granska den S-tunga södern här i de finaste delarna av Dalarna. Håll med mig om vad jag skriver eller tyck precis tvärtom. Det viktigaste är att du tänker själv, säger Ericsson.

Helena Nyman, som alltså kvarstår som ansvarig utgivare för DT.se samt Falu-Kuriren, ser framemot satsningen:

– DT:s ledarredaktion har länge varit känd för sin gedigna och nyskapande bevakning och analys av den lokala och regionala politiken. Det ska vi bygga vidare på. Med den här satsningen som vi gör nu skapas möjligheter för att ge läsarna ännu mer kvalificerad lokal opinionsjournalistik i alla Dalarnas kommuner. Det känns så klart väldigt roligt och spännande.

Läsarna kan nu vänta sig att trion tar sig an tuffa ämnen och bjuder upp till debatt.

– Emma, Jens och Gustav är alla skickliga skribenter med mycket god koll på vad som händer inom politiken och samhällslivet. Deras engagemang för Dalarna kan ingen tvivla på, och de kommer garanterat att väcka debatt och diskussion, säger Helena Nyman.

De politiska redaktörerna kommer att tillträda under sommaren. Samtliga är oberoende liberala.

Den 6 juli kommer Matilda Molander tillbaka som politisk redaktör för VLT. Hon kommer då enbart att arbeta för VLT, inte för SA, Bbl/AT eller Fagerstaposten.