Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VMK-talang på plats i USA

Mellan Los Angeles och San Diego i soliga Kaliornien, USA, finns världens motocross-Mecka. Tiotalet perfekta och tuffa banor inom en mindre radie. Där ska VMK:s unga blivande storåkare Viktor Björklund träna och tävla i sex månader.

Viktor och pappa Mikael Björklund är redan på plats i USA. De bor i eget hus.

–Kan inte vara gynnsammare område för en motocrossåkare, säger ”Micke” Björklund.

Där samlas all världens motocrosstjärnor under Europas snöiga halvår. Viktor Björklund får därför världsåkare till träningskompisar.

–I Sverige är, som alla vet, motocross en beroendedesport av väderlek och vinter. Vi gör därför exakt som utförsåkarna på skidor. Åker där det finns underlag. Ett måste, anser Micke Björklund.

Fyra dagars åkträning varje vecka, därutöver fysiska aktiviteter. En amerikansk crossåkare, Ryon Hughes, kommer att hyras in för specialträning av Viktor Björklund. Hughes åkte i Sverige för några år sedan och blev bland annat svensk mästare.

Cuptävlingar äger rum varje vecka och där ska Björklund tävla när tillfälle ges. Eventuellt kommer klubbkamraten Fredrik Karlsson för att träna – och Robert Lind har planer på att åka till USA något längre fram för att tävla.

Den 15 april ska Viktor Björklund vara tillbaka i Sverige och då är det pang på SM direkt. Det är tredje året i rad som Björklundarna gästar USA för träning. I fjol råkade Viktor Björklund ut för en axelskada som mer eller mindre förstörde stora delar av säsongen.

Bernt Jangendahl