Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

von Schinkels arv lever vidare på Tidö

Intresset blev en samling stor nog att fylla ett museum. På serie- och leksaksmuseet ute på Tidö blandas Modesty Blaise med gunghästar från 1700-talet.

1974 öppnades dörrarna till von Schinkels leksaksmuseum på Tidö slott och ingen mindre än Carl XVI Gustaf fanns på plats under invigningen. Carl-David von Schinkel hade sedan länge haft ett intresse för gamla leksaker och samlingen bara växte sig större. Till slut bestämde han sig för att dela den med allmänheten.

För många är säkert leksaksmuseet förknippat med just Tidö slott. Som liten kanske man åkte hit med familjen på en lördagsutflykt. Sedan 2010 är museet däremot inhyst i det så kallade stenstallet en bit bort från slottet. Syftet har varit att göra utställningen mer tillgänglig.

– Vi märkte att funktionshindrade och äldre inte kunde njuta av museet som alla andra. Mycket flyttades till de nya lokalerna, men det finns fortfarande leksaker uppe på slottet, berättar Christina von Schinkel.

Museet är indelat i två delar. Leksakerna i den ena halvan och serieutställningen i den andra. I och med ny-öppningen av museet 2010 valde man att komplettera med en serieutställning. Utformningen av den nya delen påbörjades 2005 och i samarbete med Västeråskonstnären Hans Cedergran finns nu Bamse, Asterix, Obelix, Lucky Luke med flera i papier-maché-versioner. På väggarna hänger utdrag från bland annat Modesty Blaise, 91:an och Kalle Anka.

Besökarna som kommer till serie- och leksaksmuseet är av blandad karaktär – allt från barnfamiljer till bussgrupper med pensionärer. Hade det varit strålande sol ute hade det nog ekat tomt i museets lokaler, men i förra veckan när lågtrycket stod stilla över Västmanland blir slotten i länet givna utflyktsmål för semesterfirare.

Bland gamla gunghästar, prydligt inredda dockskåp i olika storlekar och arméer av tennsoldater strosar besökare och nästan snuddar näsorna mot glasmontrarna.Det finns många saker att fästa blicken på. Wilma och Oskar Berglund har kommit ut till Tidö

denna något regniga sommardag. När badvädret uteblev fick farmor Monica Berglund hitta på andra aktiviteter att roa de små med.

– Det såg lite tråkigt ut på bilderna, men roligare när man kom hit, berättar Wilma som hade tittat in museet tillsammans med lillebror Oskar och farmor innan de åkte hit.

Speciellt förtjusta blev både Wilma och Oskar när det såg den stora briogubben längre in i museet.

– En sådan har vi haft hemma, fast mindre, berättar

de båda entusiastiskt.

För den som börjar få en tom aktivitetskalender håller museet ute på Tidö öppet alla dagar utom måndagar under sommaren.