Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vulkan stoppar flyget

Flygtrafiken över hela norra Europa ställs in under torsdagen - däribland till och från Västerås flygplats.

Från klockan 22 idag torsdag är all flygtrafik inom, till och från Sverige inställd. Arlanda stänger klockan 18.00.

Orsaken är askmoln från ett isländskt vulkanutbrott. Askan driver i de övre luftlagren på mellan 6000 och 11000 meters höjd och är alltså inte farligt för människor på marken. Däremot i luften där flygplan rör sig på just de höjder där askan nu sprider sig.

- Det ser inte bra ut, säger Mikael Nilsson, vd och flygplatschef vid Västerås flygplats till vlt.se vid tolvtiden på torsdagen. Då hade Ryanair beslutat ställa in all trafik till och från Norden och Storbritannien.

All flygtrafik till, från och inom Storbritannien är inställd.

- Detsamma gäller Norge som stängt sitt luftrum, säger Mikael Nilsson. Senare stängde även Danmark.

Väderprognoserna har varit osäkra, men Luftfartsverket beräknar att svenskt luftrum kommer att stängas helt från klockan 22.00 på torsdagen. Prognosen för fredagen är mycket osäker - det är mycket stor risk att flygningar kan vara inställda då också.

De inställda flygningarna berör för Västerås del Ryanairs flyg från London Stansted som skulle ha landat i Västerås klockan 13.45 och lyft 14.35. Samt flyget från Barcelona/Girona som skulle landat i Västerås 20.05 och lyft 20.30.

Hur det blir under fredagen är högst osäkert. Även Skavsta har under torsdagen haft många inställda flygningar.

- Den bästa informationen finns egentligen på Ryanairs hemsida, de uppdaterar den hela tiden, säger Mikael Nilsson och fortsätter:

- För de som måste boka om sin resa tar Ryanair inte ut några avgifter och betalar tillbaka pengarna om man inte kan eller vill resa, säger Mikael Nilsson.

Flygtrafiken till och från samtliga flygplatser i norra Sverige är också stängd - liksom den internationella flygtrafiken till många platser i norra Europa. Resenärer till och från Arlanda rekommenderas att hålla sig uppdaterad via flygplatsens hemsida.

Landvetter flygplats mellan Göteborg och Borås kommer att stänga vid 14-tiden på torsdagen.

Anledningen till alla problem är de askmoln från vulkanen vid Eyjafjallajökull, en glaciär drygt tio mil öster om Islands huvudstad Reykjavik, som har spridit sig över norra Europa.

Vulkanen, som fått flera utbrott den senaste tiden efter att ha varit overksam sedan 1823, spyr ut stora moln vulkanisk aska - molnen driver in på hög höjd över norra Europa.

Det innebär att flygtrafiken ställs in eftersom den vulkaniska askan som spys ut från vulkanen är förödande för flygmotorer.

På 1980-talet inträffade flera allvarliga incidenter då flygplan flög in i vulkanisk aska och drabbades av motorstörningar. En brittisk och en nederländsk jumbojet fick totalstopp på alla fyra motorer och lyckades glidflyga ut från området med vulkanisk aska, återstarta och landa säkert.

De internationella flygsäkerhetsmyndigheterna tar dock inga chanser - redan aska på vingarna kan tynga ner ett flygplan så mycket att flygsäkerheten äventyras.

Problemen med vulkanisk aska kan fortsätta under de närmaste dagarna. Den som ska resa bör därför hålla sig uppdaterad med sitt flygbolag.

För att inrikesresenärerna ska komma fram har bussbolaget Swebus beredskap för att sätta in extrabussar.

En annan effekt av de inställda flygen är att förseningar väntar för de del av posten - 27 procent - som går med flyg inom, till och från Sverige.