Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wenströmska rivs och ersätts av äldreboende och förskola – nu investerar staden en halv miljard i Södra Källtorp

Artikel 3 av 6
Rivningen av Wenströmska
Visa alla artiklar

Kommunen satsar på äldreboende, trygghetsbostäder och förskola i den nya stadsdelen Södra Källtorp. Ett avtal värt 490 miljoner har tecknats med fastighetsbolaget Hemsö, som fått i uppdrag att utveckla området.

Annons

Stadsdelen Södra Källtorp, som ännu bara existerar på ritbordet, börjar ta form allt mer. På tisdagen publicerade Västerås stad nya uppgifter om området på sin hemsida:

Läs också: Bullerplank gör Södra Källtorp större

Kommunen avvecklar skolverksamheten i gamla Wenströmska helt och säljer byggnaden (som en gång härbärgerade en av landets största gymnasieskolor) till fastighetsbolaget Hemsö. Bolaget, som fått i uppdrag av kommunen att utveckla Södra Källtorp kommer att riva skolan för att ge plats åt ett äldreboende med 120 platser, 60 trygghetsbostäder, och en förskola med 72 platser.

Läs också: Nya området tas emot med blandade känslor

Den befintliga idrottshallen kommer att behållas men får en ansiktslyftning i form av ny entré och nya omklädningsrum.

Enligt Västerås stad ska äldreboendet börja byggas under 2018 och vara klart för inflyttning två år senare. Förskolan och trygghetsbostäderna å sin sida beräknas vara färdiga under 2021. De sistnämnda ska även miljöcertifieras.

Läs också: Wenströmska rivs – Södra Källtorp byggs

Hyresavtalet mellan staden och Hemsö om trygghetsboendet, äldreboendet och förskolan gäller i 25 år. För idrottshallen tecknar staden ett 15-årigt avtal med fastighetsbolaget. Investeringen beräknas kosta cirka 490 miljoner kronor.

Totalt planeras ungefär 700 bostäder att byggas i Södra Källtorp.

Mårten Arvidsson 021-19 92 31 [email protected]

Annons