Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wetterstrand kritiserar MDH:s jämställdhet

Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand vill ha fler män på lärar- och vårdutbildningarna på Mälardalens högskola, Mdh. Partiets lösning är genuspedagogik.

Maria Wetterstrand sitter i Mdh:s styrelse. Och det var som styrelseledamot hon uttryckte sitt missnöje mot att mycket resurser läggs på att locka kvinnor till mansdominerande utbildningar, men inte tvärtom.

- Det behöver nyanställas mycket människor de närmaste 10-15 åren inom skolan, vården, äldreomsorgen. Om man bara rekryterar från halva befolkningen så får man för litet underlag, därför måste även killarna vara med, säger hon till Sveriges Radio Västmanland.

På Mdh är endast 11 procent av studenterna som läser till sjuksköterska män. Att könsutjämna utbildningarna är en del av Miljöpartiets politik. Men det finns inga pengar avsatta till att locka män till vårdutbildningarna. Istället satsar de på genuspedagogik.

- Det grundläggs tidigare, i grund- och gymnasieskolan. Vi vill att killar ska prova på vård- och omsorgsyrkena på praktiker och prao, säger Mats Pertoft, utbildningspolitisk talesperson i Miljöpartiet.

Varken Wetterstrand eller Pertoft är intresserade av att styra hur universitet och högskolor ska marknadsföra sina utbildningar.

- Det är inte så att vi i styrelsen sitter och detaljstyr hur man jobbar, säger Wetterstrand till Sveriges Radio.

Och om det blir ett regeringsskifte är det inte heller troligt att Miljöpartiet kommer driva på för att högskolor och universitet ska locka männen till vårdutbildningarna.

- Vi vill snarare uppmuntra eleverna att göra sådana val. Många av de klassiska mansdominerade yrkena kommer ju försvinna, säger Pertoft.