Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ylva Johansson (S): Tio punkter för ökad livskvalitet för äldre

Valet den 19 september handlar om vilket Sverige vi vill ha i framtiden. Ska vi fortsätta med nya stora skattesänkningar eller investera i utbildning, omsorg och jobb? Ska vi ha kvar eller ta bort skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare?

Frågan om pensionärsskatten har fått stor uppmärksamhet i årets valrörelse är. Vi socialdemokrater har ända sedan förra valrörelsen, då alliansen presenterade sitt förslag om att låta pensionärer betala högre skatt än andra, protesterat högljutt. Det är djupt orättvis och en principsak att skattenivåerna ska vara lika. Dessutom kan vi idag, fyra år senare konstatera att högre skatt på pensionärer inte har lett till ett enda nytt jobb. Trots detta håller regeringen fast vid denna orättvisa. Vi rödgröna lovar att ta bor klyftan mellan pension och lön.

Under det senaste året har alliansregeringens politik lett till att antalet anställda i utbildning, sjukvård och omsorg minskat med cirka 25 000 personer. Vi rödgröna vill tillföra minst 12 miljarder mer än regeringen till vården, skolan och omsorgen 2011 och 2012 för att säkerställa välfärdens kvalitet. Det gör vi i stället för att sänka skatterna för dem som har de högsta inkomsterna.

Inom äldreomsorgen vill vi satsa på följande reformer:

1. Sänkt taxa i hemtjänsten – max 100 kronor per timme för hemtjänst.

2. Den som fyllt 75 år ska enkelt få hemtjänst. Vi vill införa en så kallad förenklad biståndsbedömning som gör att alla äldre över en viss ålder får ett antal hemtjänsttimmar bara genom att anmäla sig.

3. Fria timmar i äldreomsorgen – egen tid Hemtjänsten och insatserna på äldreboendet ska kunna ge möjlighet till egen tid, som att besöka ett museum, få massage, få hjälp att ordna en festmåltid. Vilka insatser som inryms är upp till kommunerna.

4. Bättre mat för äldre – en satsning för att höja kvaliteten på maten. Vi vill öka möjligheterna att måltider kan lagas hemma inom ramen för hemtjänsten. Måltidspersonal och kommunens ansvariga ska få kunskaper och verktyg för en godare och bättre mat.

5. Äldre par ska kunna fortsätta att bo tillsammans. Vi vill ge stimulansmedel till kommuner som erbjuder lösningar som gör att äldre par ska kunna fortsätta att bo tillsammans.

6. Generationsväxling i äldreomsorgen. En satsning på kompetensutveckling som höjer utbildningsnivån samtidigt som det ger unga en väg in i arbetslivet. Det handlar om 3 000 utbildningsplatser.

7. Förbättrad tandvård för äldre – utökad tandvårdscheck. Vi genomför en förbättring av tandvårdschecken till äldre i åldrarna 65-74 år. Checken höjs från dagens 300 kronor till 600 kronor .

8. Hemläkarbilar – nya resurser för bättre vård för äldre. Vi vill att staten under 2011 avsätter 100 miljoner kronor för detta.

9. Lex Gulli – mot felmedicineringen av äldre. Vi vill införa en ny lagstiftning om anmälningsskyldighet för personal vid misstanke om läkemedelsvanvård av äldre. Även anhöriga ska kunna anmäla.

10. Höjt bostadstillägg för pensionärer med låg inkomst. Vi vill höja den andel av boendekostnaden som räknas in vid beräkning av bostadstillägget.

Ylva Johansson

talesperson i välfärdspolitiska frågor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel