Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ynglingar rånade Elizabeth, 26, och skar sönder hennes kläder

Undersköterskan Elizabeth hade nyss slutat sitt skift på lasarettet och skulle cykla hem. Tre killar stod vid vägkanten på Hammarby. De rånade henne och skar sönder hennes kläder.

Klockan var strax efter 22. Det var onsdag och Elizabeth Svahn cyklade längs med Köpingsvägen efter en lång arbetsdag.

– Jag pratade med min pojkvän i telefon. Men det blev lite vingligt så jag klev av och började gå, säger hon.

Strax efter Kuskgatan stod tre killar och pratade vid buskagen. Av någon anledning kändes allt plötsligt lite obehagligt.

– Precis när jag gått förbi dem, bara några meter förbi, lade jag på för min pojkväns son mådde lite dåligt så han kunde inte prata. Då började de springa efter mig.

En av killarna, den äldsta, som såg ut att vara runt 20, var lite snabbare än de andra. Han sprang ifatt Elizabeth och ställde sig framför cykeln.

– Jag bad honom flytta på sig, säger Elisabeth.

Hon hinner inte göra mycket mer. Mannen drar fram en kniv och rispar henne i armen.

– ”Jävla svennehora.” sa han.

De andra pojkarna, som är i 15-årsåldern, kommer ifatt. De kastar omkull Elizabeths cykel. Och knuffar in henne mot dungen vid sidan av cykelvägen.

– Jag hade en typ av tubtopp på mig. En med axelband. De skar av axelbanden till toppen med kniven. Sen skar de sönder bältet i mina shorts, säger hon. Hennes röst är knappt hörbar när hon återberättar.

Under överfallet skrattar killarna. Alla manar på varandra. Den äldste som håller i kniven har iskall blick. Han rör inte en min, förutom när han skojar med de andra två.

– De tyckte tydligen att det de höll på med var jätte-roligt.

Hon har blivit rispad med kniven i armen och på bröstet. När hon försöker putta bort den äldsta skär han henne i benet.

Elizabeth kan inte säga hur länge pojkarna lekte med henne.

– Det kan ha varit tio minuter på sin höjd. Eller. Nej, jag vet faktiskt inte. Jag har ingen aning, säger hon, och blir tyst.

Det som avbröt överfallet var två 14-åriga pojkar. De kom cyklande vid villakvarteret, och en av gärningsmännen stod mitt på cykelbanan.

– Då plingar en av pojkarna. Och en av rånarna skriker ”Vi drar! Ta hennes väska!” sen tog de väskan ur cykelkorgen och försvann. Pojken som plingat och hans kompis försvann också.

Elizabeth blir sittande vid vägkanten. Det sista av sommarens kvällsljus ligger fortfarande kvar över villataken. Den 26-åriga undersköterskan som precis fått fast anställning och bara skulle hem, är blodig och i chocktillstånd.

– Då kom det förbi två personer till. En man och en kvinna i 50-årsåldern. Men de stannade inte heller, säger hon.

Elizabeth lyckas få upp telefonen ur fickan och slår 112. De blåvita bilarna kommer i full hastighet minuter senare och tre pojkar grips. Men de visar sig vara oskyldiga.

Elizabeths överfallare går fortfarande fria.

– Det som stör mig mest är deras kvinnosyn. Jag är småbarnsförälder, kämpar på och sköter mig. Men så ska jag inte kunna cykla hem själv. Nu kan jag inte ens sova. Jag har fortfarande inte fattat riktigt vad som hänt. Jag tror inte de fattat vad de gjort mot mig heller.

Fotnot. Förövarna sprang österut i riktning Narvavägen. Samma håll som de två cyklisterna i 50-årsåldern kom från. Har du sett något? Ring polisen på 114 14. De är intresserade av alla tips eller upplysningar de kan få.