Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Youssif jobbar alla nätter i sin taxi

Abdulmotaleb Youssif har kört taxi i Västerås i många år. Nu kan han sitta en hel natt i sin bil utan att få en enda körning.

– Det blir bara sämre och sämre, säger Youssif, som han väljer att kalla sig.

Nu letar han förklaringar till sitt utsatta läge: bussarna, alla nya taxiförare som kommer in via nystartsjobben, svarttaxi. Och han letar möjligheter till förändring.

Därför söker han upp kommunen. Han berättar hur han kan jobba tre nätter i följd utan att få en enda körning. Noll kronor. Lägger fram sina förslag till förändringar, varav det mest drastiska är: kör inte nattbuss, lämna åtminstone någon natt i veckan åt taxi.

Det förslaget vinner inte gehör hos Thomas Wulcan på tekniska kontoret. Inte heller vill Wulcan ta bort cykelbanan på Stora gatan och det låter inte som om förslaget att åter låta krogarna stänga klockan 2 är någon bra idé.

Däremot blir det nog en taxiterminal vid Resecentrum. Men tidigast 2017.

Efteråt är Youssif besviken: ”De vill inte göra någonting”.

Han hade med sig en lista med taxiförare i samma situation som han. Alla har de skrivit under på vad Youssif har att framföra. Många sitter med sina enskilda firmor, har en bil som drar pengar och fakturor som måste betalas varje månad.

– Läget vid Centralen är värst. Där kan bilar stå flera timmar i kö utan att få en enda körning. Jag trodde att jag kunde ändra något för mig och för dem, men inget händer. Jag skäms, säger Youssif.

Han köpte sin bil 2009 och blev egen företagare. Dessförinnan hade han kört fyra år åt Taxi Kurir och ett halvår åt Sverigetaxi. Struligt ibland, men ändå ekonomiskt bättre än nu.

Han jobbar varenda natt. Länge, men inte över de tillåtna 13 timmarna. När han kommer hem sover han.

– Min son säger: pappa kan du inte stanna hemma. Men det går inte. Då kan jag inte betala räkningarna.

Youssif är ändå mest kritisk till att allt fler kommer in i branschen via nystartsjobben. ”Det förstör branschen, det förstör samhället och ingen bryr sig”.